godina: 2018.
tip projekta: projekt interijera 
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Velika završnica naše zagrebačke trilogije za dnevni najam zapravo je pomalo neočekivan i drugačiji interijski pothvat našeg tima. Dva već predstavljena apartmana se možete prisjetiti klikom miša ovdje i ovdje. Kada smo prošle godine započeli raditi na ovom projektu, najprije smo se uhvatili prekrojavanja postojećeg tlocrtnog stanja. Ne bi li što logičnije smjestili tri apartmana za dnevni najam u 120 kvadrata, morali smo paziti da svakom od njih dodijelimo približno iste funkcije. No, kako to često biva, negdje izgubiš, a negdje dobiješ.  To je, recimo, česti slučaj s novcima i kilažom za vrijeme blagdana. Jedni ispare, drugi nas obgrle sa svih strana i ne puštaju na miru do ljeta.

Iako je ovaj apartman izgubio na kvadratima, pa ih broji svega 32, dobio je neke zanimljive interijerske elemente. Za razliku od njegova dva susjeda, kojima su dodijeljena po dva veća prozora, ovaj ih broji čak 6. Doduše nešto manjih, ali orijentiranih na 2 fasade. Već smo u samom startu znali da on neće htjeti sve što imaju njegovi susjedi pa smo ga,  kako bi njegovu „totalno drukčiju od drugih“ furku dodatno naglasili. Obukli smo ga u posve novo, različito, a opet karakteristično zagrebačko ruho – ono industrijsko.

Apartmanom dominiraju kontrasti. Crno bijeli ovdje nisu televizori, već neki drugi elementi interijera i namještaja. Bijela kuhinja se suprotstavlja crnoj zidnoj podlozi, na kojoj goste dočekuju kredom ispisane riječi dobrodošlice i tradicionalni zagrebački recepti. Prozorske niše su, rekli bi, pravi crnjak – bojane u tamnu nijansu kako bi dodatno naglasile grijaća tijela i elegante rimske rolete. Kako bi prostor bio što prozračniji, ali i vjerniji samoj industrijskoj temi, dnevnu od noće zone dijeli stakleni paravan sa naglašenim metalnim okvirima. Uz stakleno – metalnu pregradu sa kliznim vratima, obavezni sastojci recepta za dobar industrijski štih – vidljiva zidna cigla, kablovi što vise posvuda, metalni komadi namještaja i rasvjete nisu izostali.

Posebno mjesto u srcu ovog zagrebačkog privremenog i povremenog industrijskog doma ipak ima crveni retro frižider. On nam je poslužio kao inspiracija za uspješno razbijanje crno-bijele igre kontrasta. Iz tog se razloga u blagovaonici ponosno crveni jedna od stolica, u kuhinji je to naš, već spomenuti, hladni retro mezimac,  dnevni boravak je tu zadaću odradio kroz odabir tekstilnih detalja, a u kupaonici su dvije tamno crvene linije pločica i jedna, ali vrijedna perilica rublja, uspješno uzburkale cementnu zidnu kompoziciju.

Do sljedećeg čitanja budite nam i vi takvi, posebni, drugačiji i kontra svih.

Vaši arhitekti iz 4uHa

Tlocrtna podjela apartmana

Detaljno 3D modeliranje

 

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA