godina: 2017.
tip projekta: idejni projekt, projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Ovaj projekt obavijen je temom studenske ljepote, zbog čega nam je izuzetno drag. Središnja misao  je baš taj period učiniti još ljepšim, zanimljivjim, lakšim i praktičnijim. Nešto što svi koji smo prošli loše, neugodne i nepraktične  stanove za vrijeme studiranja (i općenito)  možemo razumijeti. Često se stanovima za studente pristupa s „to je ionako samo za studente“ razmišljanjem, s čime se nikako ne slažemo. Upravo smo na ovom projektu htjeli pokazati kako s relativno malom investicijom, možemo nefunkcionalne kvadrate pretvoriti u višenamjenske studentske odaje. Projektiranjem i dizajnom ovog interijera  prisjetili smo se vlastitih studentskih dana. Štoviše, dobili smo mogućnost  i veliko  zadovoljstvo prepustiti se mašti, kreativnosti i inspiraciji. Predložiti ono o čemu smo možda i sami, kao studenti arhitekture, maštali.

Najveća specifičnost ovog stana su ormari. Osmišljeni su kao velike zidne „tajne niše“ koje sakrivaju kuhinju, prostor za vešeraj, spremišne ormare  te sam ulaz u kupaonicu. Ona je  pak sada smještena u  vlastitu „nišu“ odnosno sakrivenu prostoriju  čime je izdvojena i ne stoji na putu nekim eventualnim, budućim preinakama u stanu. Kompletan  namještaj je također prilagođenim studentskoj temi. Izrađen je po mjeri, od OSB ploča. Materijal je financijski prihvatljiv, efektan i daje poseban ugođaj stanu. Naglasak je na bijeloj boji i šarenim detaljima. Svaki komad namještaja ima dvostruku funkciju, ovisno o prilici i potrebi.

Kuhinja je ujedno i spremišni prostor. Sadrži i nišu za vešeraj, izvlačnu dasku za peglanje, krije ulaz u kupaonicu te se s bočne strane kuhinje izvlači ploča za šank. Time se stvara blagovaonska zona. Kuhinjski ormari se protežu čitavom dužinom i visinom zida kako bi se maksilmalno iskoristio  prostor. Predsoblje je u potpunosti iskorišteno, hodnika nema,  spavaće sobe su prostrane, prepune prirodnog svijetla i mogu ugostiti više osoba. Kauč, sastavljen od paleta, može postati krevet za goste. Istovremeno služi kao prostor za pohranu knjiga. Klupica za sjedenje sadrži spremišne ormariće na kotačićima. Njihovim se kombiniranjem i slaganjem, po potrebi,  stvara stolić  u dnevnom boravku. Drugim riječima, sve je funkcionalno i fleksibilno. Financijski prihvatljivo. Zanimljivo. I šareno. Sve što studentima i treba.

Kako rastemo i razvijamo se, tako se mijenja i naš dom.  Možda će kroz nekoliko godina ova šarena studentska priča u toplu obiteljsku. Nadamo se da ćemo i tada imati priliku poigrati sa platnom po ovim zidovima. Do tada želimo našim, kao i svim ostalim studentima sretne i uspješne ispitne rokove, puno strpljenja, kave i koncentracije i šaljemo svima već tradicionalan, ovog puta pomalo nostalgičan, ali šaren i veseo pozdrav,
Vaš tim 4UHA!

Tlocrtna podjela stana

Detaljno 3D modeliranje

 

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA