ATRAKTIVNI NOVI DOM ČETVEROČLANE ZAGREBAČKE OBITELJI

Pripremajući ovaj tekst pjevušili smo stihove poznatog hrvatskog banda koji spominju vrh Hendrixovog mosta i krov 14-ice. Upravo se u blizini kultnog zagrebačkog željezničkog mosta i rute koju svakodnevno prolazi tramvaj broj 14 smjestilo naše novo interijersko ostvarenje – stan s 3 spavaće sobe, 2 kupaonice te jedinstvenim dnevnim prostorom.

Iako smo na trenutak zaboravili na već spomenute stihove pjesme, po ulasku u dnevni prostor ponovno ih počinjemo pjevušiti. (Do sada smo već zasigurno i na Vas prenijeli potrebu da stanete na prste i zaplešete jedan tango.)

Naime, već s ulaza se nazire zidna grafika Hendrixovog mosta koja je nastala kao rezultat želje investitora da ovaj poznati zagrebački urbani monument  prenesu u svoj interijer.

 

 

Nimalo manje bitan projektni zadatak  bio je optimalno iskoristiti otvoreni prostor dnevne zone. Iako se radi o stanu od gotovo 100 kvadrata , tri spavaće sobe su uzele svoj dio „prostornog kolača“ pa smo u dnevnom prostoru morali pristati na određene kompromise.

Kako bismo zadržali kvalitetu prostora, kreativno smo iskoristiti kvadrate.  Kuhinjski otok sa šankom se laganim zaokretanjem drvene plohe pretvara u povišeni blagovaonski stol, okomit na kuhinju i sam šank. Za brzinsko jutarnje druženje uz kavu i zdrav doručak bit će dovoljan šank, dok se za cjelovečernja druženja puno komotnije i ležernije uživa na zaokrenutom, povišenom blagovaonskom stolu u kojeg se gornja, drvena ploha šanka transformira u samo nekoliko poteza.

U dnevnom boravku smo uz TV komodu smjestili radni kutak, zaokružen masivnim drvenim okvirom u kojeg smo uklopili rasvjetu, a sav popratni uredski materijali i uređajI su sakriveni u vlastite izvlačne ormariće i ladice po mjeri.

Trik provođenja dodatnih razvoda struje i rasvjete kroz namještaj po mjeri  koristili smo i u drugim dijelovima stana. Često se maskama, oblogama i interijerskim elementima koristimo kako bismo, osim stvaranja ugodnog životnog prostora, sakrili sve naknadne instalacijske zahvate.

Da li se radilo o novogradnji u kojoj betonski zidovi i  stropovi ograničavaju dodavanje rasvjetnih tijela i instalacija za iste ili o starijim zgradama gdje je na postojećoj međukatnoj konstrukciji riskantno bušiti nove instalacijske razvode, spušteni stropovi nisu uvijek rješenje za dodavanje instalacija i rasvjetnih tijela. Posebice kada se radi o stanovima u kojima je visina stropa već na donjoj granici one optimalne.

U našem slučaju takav zahvat bi znatno smanjio atraktivnost prostora i onemogućio zanimljiva i neuobičajena interijerska rješenja u spavaćim sobama, za koje nam je visina prostora bila glavni uvjet izvedivosti.

 

 

 

U dječjim sobama smo, zadržavši visinu prostora koja prelazi 3 metra, uklopili krevet na kat kod dečka, a kod cure smo otišli još jednu, odnosno nekoliko stepenica više i osmislili malu galeriju s krevetom. Na taj smo način u njihovim spavaćim sobama, koje su dosta izdužene i uske, stvorili dodatan prostor u „prizemnoj“ zoni – za igranje, druženje, učenje i jednostavno uživanje.

 

 

 

 

Roditeljska soba sadrži sve  potrebno za kvalitetan i poletan početak radnog dana –  pravu modernu intimnu oazu koja,  osim spavaće zone,  ima i vlastiti walk in ormar te kupaonicu. Zahvaljujući visokim stropovima, garderobi smo omogućili dodatan spremišni prostor, za sve one sezonske i povremene stvari.

Glavni motiv uređenja – jednostavnost i toplina obiteljskog doma – provedeni su kroz svaki kutak stana, a većina namještaja je dizajnirana po mjeri, kako bi se zadovoljile sve dnevne potrebe ove marljive, moderne obitelji.

 

 

 

 

 

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA