ATRAKTIVNI NOVI DOM ČETVEROČLANE ZAGREBAČKE OBITELJI

Pripremajući ovaj tekst pjevušili smo stihove poznatog hrvatskog banda koji spominju vrh Hendrixovog mosta i krov 14-ice. Upravo se u blizini kultnog zagrebačkog željezničkog mosta i rute koju svakodnevno prolazi tramvaj broj 14 smjestilo naše novo interijersko ostvarenje – stan s 3 spavaće sobe, 2 kupaonice te jedinstvenim dnevnim prostorom.

Iako smo na trenutak zaboravili na već spomenute stihove pjesme, po ulasku u dnevni prostor ponovno ih počinjemo pjevušiti. (Do sada smo već zasigurno i na Vas prenijeli potrebu da stanete na prste i zaplešete jedan tango.)

Naime, već s ulaza se nazire zidna grafika Hendrixovog mosta koja je nastala kao rezultat želje investitora da ovaj poznati zagrebački urbani monument  prenesu u svoj interijer.

 

 

Nimalo manje bitan projektni zadatak  bio je optimalno iskoristiti otvoreni prostor dnevne zone. Iako se radi o stanu od gotovo 100 kvadrata , tri spavaće sobe su uzele svoj dio „prostornog kolača“ pa smo u dnevnom prostoru morali pristati na određene kompromise.

Kako bismo zadržali kvalitetu prostora, kreativno smo iskoristiti kvadrate.  Kuhinjski otok sa šankom se laganim zaokretanjem drvene plohe pretvara u povišeni blagovaonski stol, okomit na kuhinju i sam šank. Za brzinsko jutarnje druženje uz kavu i zdrav doručak bit će dovoljan šank, dok se za cjelovečernja druženja puno komotnije i ležernije uživa na zaokrenutom, povišenom blagovaonskom stolu u kojeg se gornja, drvena ploha šanka transformira u samo nekoliko poteza.

U dnevnom boravku smo uz TV komodu smjestili radni kutak, zaokružen masivnim drvenim okvirom u kojeg smo uklopili rasvjetu, a sav popratni uredski materijali i uređajI su sakriveni u vlastite izvlačne ormariće i ladice po mjeri.

Trik provođenja dodatnih razvoda struje i rasvjete kroz namještaj po mjeri  koristili smo i u drugim dijelovima stana. Često se maskama, oblogama i interijerskim elementima koristimo kako bismo, osim stvaranja ugodnog životnog prostora, sakrili sve naknadne instalacijske zahvate.

Da li se radilo o novogradnji u kojoj betonski zidovi i  stropovi ograničavaju dodavanje rasvjetnih tijela i instalacija za iste ili o starijim zgradama gdje je na postojećoj međukatnoj konstrukciji riskantno bušiti nove instalacijske razvode, spušteni stropovi nisu uvijek rješenje za dodavanje instalacija i rasvjetnih tijela. Posebice kada se radi o stanovima u kojima je visina stropa već na donjoj granici one optimalne.

U našem slučaju takav zahvat bi znatno smanjio atraktivnost prostora i onemogućio zanimljiva i neuobičajena interijerska rješenja u spavaćim sobama, za koje nam je visina prostora bila glavni uvjet izvedivosti.

 

 

 

U dječjim sobama smo, zadržavši visinu prostora koja prelazi 3 metra, uklopili krevet na kat kod dečka, a kod cure smo otišli još jednu, odnosno nekoliko stepenica više i osmislili malu galeriju s krevetom. Na taj smo način u njihovim spavaćim sobama, koje su dosta izdužene i uske, stvorili dodatan prostor u „prizemnoj“ zoni – za igranje, druženje, učenje i jednostavno uživanje.

 

 

 

 

Roditeljska soba sadrži sve  potrebno za kvalitetan i poletan početak radnog dana –  pravu modernu intimnu oazu koja,  osim spavaće zone,  ima i vlastiti walk in ormar te kupaonicu. Zahvaljujući visokim stropovima, garderobi smo omogućili dodatan spremišni prostor, za sve one sezonske i povremene stvari.

Glavni motiv uređenja – jednostavnost i toplina obiteljskog doma – provedeni su kroz svaki kutak stana, a većina namještaja je dizajnirana po mjeri, kako bi se zadovoljile sve dnevne potrebe ove marljive, moderne obitelji.

 

 

 

 

 

Share this post

Povezane objave