godina: 2020.
tip projekta: idejni projekt, projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

STAN ZA NJEGA – Naizgled jednosoban stan. Koji to nije.

Elegantan, funkcionalan, karakteran i… totalno drukčiji od drugih. Tako bismo ukratko opisali jednu od najnovijih naših realizacija.

Prvi korak preuređenja ovog zagrebačkog stana i njegovih 56 kvadrata je bilo brušenje i poliranje tlocrta postojećeg stanja, nakon čega su uslijedile građevinski te interijerski radovi.

 

56 kvadrata zvuči dovoljno za uživanje u samačkom životu ili pak za mladi par. No, često tlocrtne mogućnosti „kroje“ sudbinu interijera. Posebice u kombinaciji sa željama i vizijama koje svatko od nas ima za vlastiti dom. U ovom smo slučaju odlučili uzeti interijersku sudbinu u naše ruke i „prekrojiti“ tlocrt, ne bi li sve želje, potrebe i funkcije našle način za kvalitetan suživot u 4 zida ( by 4UHA).

 

 

Izazovan projektni zadatak –  dnevna zona s kuhinjom i šankom, lagodan dnevni boravak  te blagovaonica u kojoj će se hedonistička druženja i večere s prijateljima moći ugodno odvijati – tražio je od nas da razmišljamo kreativno, inventivno, izvan okvira klasičnog tlocrta i interijerskih rješenja.

Limitirani rasporedom vertikala, nosivih zidova i jednostrukom orijentacijom stana, kvadrate smo posudili. Ne od susjeda, već od spavaće sobe. Nju smo najprije kompletno „izbrisali“ ne bi li je u sljedećem koraku ponovno izmislili. I to na istom mjestu.

 

Drugim riječima, dvije glavne prostorije, dnevnu zonu i spavaću sobu smo spojili u jedno. U jedinstven, prostran otvoreni prostor.

Prostorom naizgled dominira dnevni boravak sa zemljanim tonovima i tamnijim namještajem. Kažemo naizgled jer se iza smeđeg, apstraktnog blagovaonskog zida skriva pravo iznenađenje koje, čim ga jednom otkrijemo, svu pažnju usmjeri na sebe.

Dovoljno je blagovaonski stol pospremiti u kuhinjski šank, sklopive blagovaonske stolice sakriti u ormar i povući smeđi apstraktni komad zida prema dnevnom boravku, spustiti krevet sakriven u ormaru i – voila – dobili smo spavaću sobu.

Zid usred prostora je  zapravo klizni paravan na stropnim vodilicama koji se razvlači i kompletno odvaja spavaću od dnevne zone. Tako su spavanje i blagovanje našli način za skladan i elegantan suživot, na istim koordinatama, ali bez preklapanja. Samo s kvalitetnim sklapanjem.

Osim što je takav mobilni zid sam po sebi zanimljiv i drugačiji, zidna slika umjetnika Damira Sobote učinila ga je još efektnijim i  potpunijim. Rekli bi čak i „putujućom“ umjetničkom instalacijom u prostoru.

S takvim elementom interijera u jednom trenu možete uživati u druženju s prijateljima, a već u drugom, kroz samo nekoliko „interijerskih“ poteza, nesmetano odmarate u prostranom krevetu.

Interijerski smo zadatku pristupili tako da smo osnovu zadržali maksimalno bijelom te je dodatno naglasili dobrom rasvjetom, upravo zbog jednostruke orijentacije stana. U sljedećem koraku se toj istoj bjelini suprotstavljamo s odabirom tamnog drvnog dekora, karakternih boja i  komada namještaja, dok su pastelne boje izbalansirale kontrast i sve povezale u skladnu cjelinu.

Mogli bi još pisati o dekorima, materijalima i bojama, no misli su nam zastale tamo negdje na hedonističkim druženjima s prijateljima. U projektiranju i dizajniraju je to izuzetno bitno. Razmišljati o trenucima u prostoru. Zamisliti trenutak. Emociju. I tada taj trenutak stvoriti.

 

 

 

 

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA