godina: 2020.
tip projekta: idejni projekt, projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

STAN ZA NJEGA – Naizgled jednosoban stan. Koji to nije.

Elegantan, funkcionalan, karakteran i… totalno drukčiji od drugih. Tako bismo ukratko opisali jednu od najnovijih naših realizacija.

Prvi korak preuređenja ovog zagrebačkog stana i njegovih 56 kvadrata je bilo brušenje i poliranje tlocrta postojećeg stanja, nakon čega su uslijedile građevinski te interijerski radovi.

 

56 kvadrata zvuči dovoljno za uživanje u samačkom životu ili pak za mladi par. No, često tlocrtne mogućnosti „kroje“ sudbinu interijera. Posebice u kombinaciji sa željama i vizijama koje svatko od nas ima za vlastiti dom. U ovom smo slučaju odlučili uzeti interijersku sudbinu u naše ruke i „prekrojiti“ tlocrt, ne bi li sve želje, potrebe i funkcije našle način za kvalitetan suživot u 4 zida ( by 4UHA).

 

 

Izazovan projektni zadatak –  dnevna zona s kuhinjom i šankom, lagodan dnevni boravak  te blagovaonica u kojoj će se hedonistička druženja i večere s prijateljima moći ugodno odvijati – tražio je od nas da razmišljamo kreativno, inventivno, izvan okvira klasičnog tlocrta i interijerskih rješenja.

Limitirani rasporedom vertikala, nosivih zidova i jednostrukom orijentacijom stana, kvadrate smo posudili. Ne od susjeda, već od spavaće sobe. Nju smo najprije kompletno „izbrisali“ ne bi li je u sljedećem koraku ponovno izmislili. I to na istom mjestu.

 

Drugim riječima, dvije glavne prostorije, dnevnu zonu i spavaću sobu smo spojili u jedno. U jedinstven, prostran otvoreni prostor.

Prostorom naizgled dominira dnevni boravak sa zemljanim tonovima i tamnijim namještajem. Kažemo naizgled jer se iza smeđeg, apstraktnog blagovaonskog zida skriva pravo iznenađenje koje, čim ga jednom otkrijemo, svu pažnju usmjeri na sebe.

Dovoljno je blagovaonski stol pospremiti u kuhinjski šank, sklopive blagovaonske stolice sakriti u ormar i povući smeđi apstraktni komad zida prema dnevnom boravku, spustiti krevet sakriven u ormaru i – voila – dobili smo spavaću sobu.

Zid usred prostora je  zapravo klizni paravan na stropnim vodilicama koji se razvlači i kompletno odvaja spavaću od dnevne zone. Tako su spavanje i blagovanje našli način za skladan i elegantan suživot, na istim koordinatama, ali bez preklapanja. Samo s kvalitetnim sklapanjem.

Osim što je takav mobilni zid sam po sebi zanimljiv i drugačiji, zidna slika umjetnika Damira Sobote učinila ga je još efektnijim i  potpunijim. Rekli bi čak i „putujućom“ umjetničkom instalacijom u prostoru.

S takvim elementom interijera u jednom trenu možete uživati u druženju s prijateljima, a već u drugom, kroz samo nekoliko „interijerskih“ poteza, nesmetano odmarate u prostranom krevetu.

Interijerski smo zadatku pristupili tako da smo osnovu zadržali maksimalno bijelom te je dodatno naglasili dobrom rasvjetom, upravo zbog jednostruke orijentacije stana. U sljedećem koraku se toj istoj bjelini suprotstavljamo s odabirom tamnog drvnog dekora, karakternih boja i  komada namještaja, dok su pastelne boje izbalansirale kontrast i sve povezale u skladnu cjelinu.

Mogli bi još pisati o dekorima, materijalima i bojama, no misli su nam zastale tamo negdje na hedonističkim druženjima s prijateljima. U projektiranju i dizajniraju je to izuzetno bitno. Razmišljati o trenucima u prostoru. Zamisliti trenutak. Emociju. I tada taj trenutak stvoriti.

 

 

 

 

Share this post

Povezane objave

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA

23 SRPNJA, 2021

COLORISSIMO