godina: 2018.
tip projekta: realizirani projekt
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Današnja priča je drugi dio vesele i šarene interijerske trilogije koju smo predstavili u jednoj od naših kolumni četvrtkom. Na ovom linku se prisjetite projekta te obratite pažnju na GIF prezentaciju. Ona će vam kroz par slika objasniti glavnu temu našeg projektnog zadatka. Kroz nešto više od par slika ovaj tjedan vam predstavljamo drugo poglavlje naše priče – „Kada mašta postane stvarnost“. U svakom projektu uređenja doma, od prve idejne skice pa do postavljanja posljednje zidne slike i ukrasnog jastučića,  put nije nikada onoliko brz i jednostavan koliko bismo mi to željeli. Pod „MI“ mislim na sve nas uključene u proces –  one koji to osmišljaju, one koji to izvode i ponajviše na one koji sve to plaćaju. Ni ovaj proces nije bio iznimka.

U dnevnom prostoru stana zagrebačke Malešnice se prošle godine, otprilike u ovo doba, događalo svašta. Od rušenja do građenja, koordinacija na gradilištu, kompromisa, ali i ustrajanja na vlastitim idejema. Ponajviše od strane „omiljenih“ likova svakog gradilišta – nas arhitekata. Iako je ponekad izvođaču malo manje drago vidjeti naša neispavana lica kako zuje nad njegovim radovima, današnji stan je pravi primjer toga što se zajedničkim snagama, oboružani strpljenjem i perfekcionizmom sa svih strana, može postići – pretočiti 3D vizualizaciju u gotovo identičnu realizaciju. U stanu nepravilnog tlocrta velika većina namještaja je izrađena po mjeri – u kontrastnoj kombinaciji hrasta i alabastera.  Kuhinja i šank nenametljivo prelaze u ormare dnevnog boravka, slijedeći razigranu igru punog i praznog volumena. Kako bi maksimalno iskoristili prostor sve niše ulaznog dijela stana prekrojene u spremišne ormare po mjeri.

Obilazak stana započinjemo u njegovom najšarenijem i najvećem dijelu – dnevnoj zoni. Osim dominantnih oblika u tonovima i godovima hrasta, veliki komad pozornosti su ukrali šareni detalji. Oni su kombinacija investitorovih želja i naših ideja. Kutna garnitura neobične plavo- sive, također izrađena po mjeri stana nepravilnog tlocrta, obogaćena je spremišnim sandukom i izvlačnim ležajem. Upotpunili smo je plavim i žutim detaljima, koji se provlače kroz blagovaonicu te spavaću sobu. U kupaonici je glavna dizajnerska misao vodilja bilo stapanje kupaonskog ormarića po mjeri sa zidnim keramičkim pločicama – bojom i oblikom.

Osim vidljivih i ukrasnih, stan vrvi nizom nešto drugačijih detalja, funckionalne prirode. Tako je, recimo, prijeko potrebna prirodna ventilacija za ugradbene aparate osigurana bez vidljivih ventilacijskih rešetki. To smo postigli jedva primjetnim odmicanjem ormarića od samoga stropa za svega manje od 2 cm. Kako bi topao zrak nesmetano strujao kroz stražnje kuhinjske predjele. Ako malo pažljivije obratimo pozornost na kuhinju, primijetiti ćemo da kutne lajsne na spojevima radne ploče i zidnog kaljenog stakla ne postoje. Njih smo zamijenili pažljivim silikoniranjem kako bi spoj stakla i radne ploče zaštitili od vode. S druge strane, u pozadini novonastalog šanka,  svoju poziciju je zauzeo radijator kojeg smo pak zamaskirali s vidljim ventilacijskim rešetkama. One su dovoljno široke i odmaknute od samog grijaćeg tijela kako bi omogućili nesmetano zagrijavanje prostora, a s druge očuvali drvenu rešetku od eventualnih deformacija uzrokovanih njegovom toplinom.

Svaka interijerska priča započinje na njegovom ulazu, a mi ćemo danas baš ovdje drugi dio naše trilogije provesti kraju. Okruženi svježinom bijelih zidova, toplinom žute klupice, sramežljivo sakrivenim spremišnim ormarima te još jednim zgodnim detaljom – policama zahvaljujući kojima naši investitori svoje ključeve ne moraju tražiti po stanu. Posljednji dio naše trilogije sa Malešnice je ujedno i njegovo najljepše poglavlje – ono gdje naši klijenti žive sretno, šareno i veselo u svoja 4 zida po mjeri. Takve, sretne, šarene i vesele pozdrave vam današ i šaljemo,
Vaši arhitekti,
tim 4UHA

Tlocrtna podjela stana

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA