godina: 2017.
tip projekta: projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Projekt interijera – izraz kojim se koristimo i bavimo većinu našeg radnog dana. Iz tog razloga nam je proces uređenja, adaptacije, ušminkavanja, dotjerivaja ili uljepšavanja – sve redom veoma česti sinonimi za već spomenuti izraz – poznat, prirodan i jasan, kao i svako drugo zanimanje onima koji  strastveno i sa zadovoljstvom rade svoj posao. No, klijentima,  drugim riječima, onima koji sve naše ideje trebaju i platiti,  je često nejasno što sve projekt interijera sadrži. U trenutku kada krenemo sve to objašnjavati i sami se opet i ponovno prisjetimo kompleksnosti koja stoji iza onih lijepih skica, slika, rendera i 3D modela.

Odakle krećemo?

Za početak moramo definirati idjeno rješenje, odabrati tlocrtnu varijantu – najoptimalniji razmještaj prostorija, pronaći najbolje dimenzije i poziciju namještaja. Funkcionalnost i organizaciju prostora  te ispitati investitorove želje, afinitete i simpatije. Teži li investior minimalizmu, skandinavskom stilu ili pak eklekticizmu? Veoma često od  naših klijenata tražimo neke primjere interijera koji im se sviđaju – blaženi Pinterest i „screenshot“! Uz one sanjive, šarolike i oku ugodne 3D „slike“, prikazati ćemo i tehničku stranu cijele priče. Onu stranu projekta koja je nešto manje zanimljiva, ali bez koje se lijepa slika teško može pretočiti u lijepu stvarnost.

Tlocrtno rješenje – rušenje postojećih i pozicija novih zidova

Sheme tehničkih instalacija

 

Dizajn interijera nije samo puki odabir  boja za zidove i lampi. To je definiranje svakog elementa koji će kratiti vaša buduća, nova, ušminkana 4 zida.  Boje, materijali, tip, model, dimenzije, cijena, raspoloživost, ugradnja, elementi po mjeri i posebne narudžbe.  Na temelju definirane tlocrtne varijante, izraženih želja i pozdrava, slaže se „tema interijera“. Drugim riječima, slaganje palete boja, kombiniranje i pregledavanje uzoraka podnih i zidnih obloga, tkanina, drva, iverala, uvijek u dogovoru sa glavnim i odgovornim za financijski aspekt naše interijerne kreacije – dragim nam mecenama –  investitorima.

U ovoj se fazi već družimo s  nama jednim od najdražih prezentacijskih alata – 3D modeliranjem. Nakon visokog dvoznamenkastog broja utrošenih sati, isto toliko kombinacija  i unutarnjih konflikata  zbog svijetlo sive i malo tamnije svijetlo sive boje, vječne „koliko to košta“ misli vodilje  te neizostavnih konzultacija sa kolegama,  kroz jednu, dvije, nekoliko slika se prikaže  tisuću naših ideja, sve na jednom mjestu, u jednom, dva, nekoliko kadrova.

Sheme stolarije i kupaonica

U trenutku kada investitor kaže: “to je to!” mi krećemo s konačnom razradom projekta. Razrada projekta uključuje nacrte poput onih koje možete vidjeti i u galeriji – detaljno opisane tlocrte, presjeke, poglede, shematski prikaz elektroinstalcija, rasvjete, vodovoda i odvodnje, grijanja, shemu polaganja pločica i ostalih završnih slojeva i obloga.

Posebna i veoma opsežna stavka svakog projekta interijera su nacrti pripremljeni za stolara. Kao što se kod projekta rasvjete definiraju tipovi, modeli i pozicija rasvjetnih tijela, utičnica, prekidača, način paljenja i gašenja, tako se kod stolarskih shema određuju materijali, detalji i  način izrade svakog elementa po mjeri. Na primjeru današnje kuhinje, to bi bile fronte od bijelog iverala, sve police i niše u iveralu imitacije hrasta, otvaranje fronti na dodir, izvlačne kolone, crni i tamno sivi ugradbeni elementi i detalji – napa, ploča za kuhanje,slavina i barske stolice. Obloga šanka od tamno sive iverice te u istom dekoru izrađena klizna stijena što skriva police plitke ostave.

Kod ormara izrađenog po mjeri ulaznoga hodnika specifičan detalj je način otvaranja niše što sakriva vešeraj te elegantno prikrivene ventilacijske rešetke – kako bi zrak što prirodnije cirkulirao kroz ormar. Na klasične rešetke nismo htjeli pristati što podrazumijeva osmišljanje alternative. Finalni dio projekta interijera je troškovnik. Troškovnik interijera ne može nikada biti do kraja definiran i siguran. Drugim riječima,  sigurni troškovi mogu biti jedino i isključivo vezani za gotovo proizvode – odabranu lampu, sofu, barsku stolicu. Ono što investitor najviše želi znati – koliko će ga sve to koštati, nažalost, nikada ne možemo u potpunosti predvidjeti.

Glavnina troškova , koja se odnosi na farbanje, keramičarske radove i stolarske kreacije, ovisi o nizu faktora – tipu boje, proizvođaču, cijeni i kvaliteti pločica i ljepila, odabiru materijala za kuhinju, načinu izrade i cijeni samih okovima te, veoma često o tome da li se radi o pravom majstoru ili mastoru – fušeru. Izuzetno je nezahvalno predviđati cijenu takvih troškova te je iz tog razloga troškovnik,  zajedno s projektom, dati na nuđenje nekoliko izvođača. Tako uvijek možete kontrolirati cijene, pa čak i ako preferirate nekog izvođača, znat ćete kakav je s cijenama u odnosu na tržište. Na taj način vi vladate svojim budžetom.

Eto ovog puta smo nešto konkretniji nego inače. Pokušali smo sažeto odgovoriti na najčešća pitanja, koja se javljaju u ovoj fazi projektiranja. Naravno da nijedan projekt nije isti te smo vrlo često na nepoznatom terenu, ponekad između investitorovih želja i budžeta. Rekli bismo između čekića i nakovnja. Moramo biti menadžeri, psiholozi, pravnici, građevinari i umjetnici. Jednom riječju – arhitekti. A sve to bi imalo smisla da stvarno ne uživamo u tome što radimo. A vjerujte nam da uživamo.

Dok se užurbano spremaju božićne slastice, poskrivećki zamataju darovi i blješte ukrasi sa naša i vaša 4 zida, 4UHA vam šalje veseli, božićni pozdrav, do sljedećeg čitanja.

Detaljno 3D modeliranje

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA