OD TEMELJA DO USELJENJA BY 4UHA

 

Novi dom tročlane zagrebačke obitelji

 

Priča o ovom interijeru za nas je počela prije par godina. U trenutku kada  još nismo poznavali buduće vlasnike ovog stana. Nismo ni znali kakav će to točno stan biti. Kakve stanove i zgrade ćemo zamisliti, osmisliti i …izgraditi. Ova priča započela je s prvim idejama, analizama mogućnosti i skicama za buduće stambene zgrade u širem centru grada. Sve što se od tada do danas događalo ne  stignemo prepričati u samo jednom članku. Umjesto toga ćemo ubrzano prevrtjeti naš projektantski film te preskočiti mnoge, mnoge mjesece kreativnosti, ideja, dogovora, truda, rada i novih iskustava što su nas doveli do završne etape izgradnje stanova koje njihovi vlasnici s nestrpljenjem iščekuju. Ono što nas dodatno veseli jest da smo imali privilegiju sudjelovati u dizajnu interijera za neke od njih. Jedinstveni je to šećer na kraju. Zaokružena priča. Kompletan projektantski ciklus.

 

 

Projekt interijera je spoj želja i mogućnosti. Do sada na mogućnosti koje nam stan  pruža nismo mogli u potpunosti utjecati. Mogli smo rušiti, graditi, uklanjati, postavljati, intervenirati na postojećim tlocrtima.

Na ovom tlocrtu nismo imali potrebe, ponajprije zato što je naš. S druge strane, htjeli smo da svaki stan bude logičan,  funkcionalan i  prilagodljiv. Prilagodljiv tako da može imati dvije ili tri spavaće sobe, svakome prema vlastitim željama. Stan ima i trostranu orijentaciju što ga čini izuzetno atraktivnim.

Posljednjih mjeseci, koji su bili u znaku izolacije, karantene i socijalnog distanciranja, još je jače došla do izražaja važnost i potreba otvorenog prostora u stanovanju – terasa,  balkona, lođa – drugim riječima konstantnog kontakta s vanjskim svijetom. Zrakom, suncem, zelenilom.

U ovom stanu pojam otvorenog prostora ima dvostruko značenje. S jedne je to strane popularna organizacija  jedinstvenog dnevnog prostora boravka, blagovaonice i kuhinje. S druge strane je pak dovoljno otvoriti sklopivu staklenu stijenu i „open space“ postaje dijelom pravog prostora na otvorenome – atraktivnog balkona od čak 15 kvadrata.

Osim što je prava uživancija ispuniti ovakav balkon biljkama, obiteljskim ručkovima i druženjima s prijateljima, u interijeru smo se također posvetili zadatku osmišljavanja ugodnog obiteljskog prostora za stvaranje uspomena.

 

 

Vlasnici stana vole sivu boju, ali nisu htjeli da im prostor izgleda hladno, monotono i, na kraju krajeva – previše sivo. To smo postigli koristeći teksturirane sive materijale u kombinaciji s modernom nijansom hrasta i čistim bijelim površinama, namještajem i rasvjetom – nepogrešivom kombinacijom topline i svježine. Postojeće zidne slike plavih tonova smo povezali s tekstilnim dodacima istih boja.

Spavaći dio stana je odvojen od dnevnog prostora dugim, spremišnim hodnikom, kupaonicom, WC-om i manjim vešerajem Roditeljskoj oazi smo osmislili efektnu, asimetričnu zidnu kompoziciju rasvjete i unijeli nešto toplije nijanse boja.

 

 

 

Dječju razigranu odaju smo osmislili za malog nogometnog entuzijasta. Njegova boja je plava, a njegovi zidovi su često oslikani otiscima lopte. Iz tog smo razloga donji dio zida zaštitili modernim tonom plave perive boje te tako dobili i efektnu iluziju u prostoru.

 

 

 

 

Share this post

Povezane objave