godina: 2016.
tip projekta: idejni projekt, glavni projekt, izvedbeni projekt
lokacija: okolica Zagreba, Hrvatska

Biti drugačiji je zanimljivo. Posebno. Upečatljivo. Bilo da se  radi o  modnom izričaju, životnom stilu, odabiru specifičnih destinacija za odmor ili izgledu našeg doma, drugačije je uvijek dobrodošlo. Kod uređenja vlastitih životnih kvadrata posebnost se može postići na bezbroj načina. Ono što je zasigurno pri vrhu tog beskonačnog popisa su galerije. Njihova je posebnost tim veća jer ih ne možemo primijeniti u svakom prostoru. S druge strane, kada vam višak visine u prostoru to dopušta, šteta je ne razmisliti o opciji galerije u stanu. Postoje dvije konkretne situacije u kojima  se one jako dobro uklope u naš dom.

Danas vam donosimo projekt smješten u okolici Zagreba. Stan obiluje kvadratima, a što je za ovu priču još bitnije, i volumenom.  Nalazi se na posljednjem katu obiteljske kuće. U njegov jedinstven obujam  ulazi i samo potkrovlje, što ga čini izuzetno zanimljivim i vizualno primamljivim.  Tlocrtno je dnevna zona kompletno čista te nam je primarni zadatak bio zadržati otvoreni prostor, ali ga  istovremeno jasno zonirati. Stvoriti privatnost bez pregradnih zidova. I učiniti cjelokupan prostor skladnim. Kao središnji dio dnevne zone stvoren je  drveni kubus koji krije brojna iznenađenja. Kombinacijom oplemenjene iverice svjetlih tonova i metalne potkonstrukcije osmišljen je volumen koji  sadrži čak pet različitih funckionalnih zona.

Prvi dio kubusa pripada kuhinjskom prostoru. U njegovim su nišama  smješteni hladnjak, pećnica, mikrovalna pećnica, spremišni ormarići i ladice. Druga stranica kubusa kombinacijom ladica, ormarića i polica nadopunjuje potrebe blagovaonskog stola, dok je nasuprot kuhinje smješten radni prostor.  Ovdje se kubus pretvara u police za knjige  što svojim oblikom prate galerijske stepenice. Sama galerija , obogaćena neizostavnim madracem i ukrasnim jastucima, služi kao dnevni prostor za opuštanje, čitanje knjige ili čak za romantično gledanje u zvijezde i slušanje kiše, pošto je smještena uz sam krovni prozor. Galerija je okružena zaštitnom mrežom kako bi se što bezbrižnije mogao odraditi i poneki popodnevni spavanac.

Posljednje u nizu iznenađenja  jest spremišni kapacitet unutrašnjosti kubusa. U njemu se nadohvat ruke nalaze sve kuhinjske potrepštine, namirnice i pokoja butelja dobrog vina. Povrh svega toga, ova izba odlično i brzo može sakriti dobri stari nered. Znamo da je on, uz nenajavljene posjete, čest gost topline obiteljskog doma. Nerijetko se sa našim klijentima, prilikom  razrade projekata,  dotaknemo teme  galerija. Promijeniti točku gledišta uvijek je dobro za zdravlje, a pogled iz galerijske perspektive je, kako nam javljaju sa terena,  zaista fenomenalan. Do sljedećeg četvrtka šaljemo vam topli proljetni  pozdrav,
Tim 4UHA

Tlocrtna podjela stana

Detaljno 3D modeliranje

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA