godina: 2018.
tip projekta: projekt interijera, realizacija 
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Božićni blagdani uvijek nađu načina za ugrijati i najhladniji zimski dan. Dobrotom, osmjehom, veseljem, kuhanim vinom,  obiteljskim okupljanjima. Upravo je toplina obiteljske idile tema ovog životnog projekta mlade obitelji. Još k tome je u božićnom ruhu i duhu. Prije dvije zime mlada obitelj nam se obratila sa željom da od neuređenog potkrovlja stvori topao dom.  Nakon prvih skica i ideja, kroz nekoliko mjeseci projektiranja i dizajniranja, izradili smo projekt uređenja o kojem smo već pisali u lanjskoj, proljetnoj kolumni.

Zatim su krenuli oni – radovi. Često znamo reći da projekt počinje tek kada se otvori gradilište. Uslijedilo je novih nekoliko mjeseci ispunjenih dogovorima, koordinacijama, terenskim konzultacijama i kompromisima. Treba se dobro pripremiti i težiti minimalnim odstupanjima i iznenađenjima, no neka od njih uspiju naći put prema gradilištu. Iako su se nužne promjene prilikom izvođenja radova dogodile, zajedničkim snagama,  na relaciji investitori – izvođači – arhitekti, potrudili smo se da finalan rezultat i ugođaj sa  3D prikaza  bude što vjernije prenesen u stvarnost. Stvarnost vam danas radosno predstavljamo u njenom idiličnom, božićnom, zimskom ruhu.

Stan podsljemenske zone obiluje i kvadratima i visinom. Ukupno 130 kvadrata stana na posljednjoj etaži obiteljske kuće krasi velika terasa, balkon i lođa što broje dodatnih 35 kvadrata. Prazno, prostrano arhitektonsko platno koje smo jedva čekali osmislitim iscrtati, ispuniti. Na naše veliko zadovoljstvo, investitori su hrabro prihvatili nešto novo, drugačije, zaista „totalno drugčije od drugih“ u svom domu. Mi ga od milja zovemo Kubus. Srednje ime mu je Multipraktik. Čak 5 funkcija sakrivenih u pomno osmišljeni stolarski element koji nemametljivo dominira prostorom.

S jedne strane on je udomio dio kuhinjske bijele tehnike, s druge služi kao spremišni prostor blagovaonice, treća strana je posvećena intelektu i zabavi, odnosno prostoru za rad, učenje, ali i obiteljske hobbyje,  dok se na gornjoj etaži našeg Kubusa sakrio jedan od intimnijih kutaka dnevnog prostora – mala galerija za čitanje i opuštanje, po potrebni i popodnevni spavanac.

Peta funkcija je dobro čuvana tajna. Jer baš takva i  treba biti. Ona se zove ostava i svi mi je istovremeno jako volimo i izbjegavamo. Volimo jer u nekoliko trenutaka može sakriti sav nered u stanu. Izbjegavamo jer nam se taj sakriveni  nered ne da sređivati. Iako bi sada mogli ispisati još nekoliko stranica vezano za samo projektiranje, odabir materijala, kombiniranje boja, rasvjete i detalja, prepustiti ćemo vas slikama, jer zajedno ipak govore nekoliko desetaka tisuća riječi više od nas. Dok se družite sa slikama ovog interijera, pozvati ćemo vas da nakratko, zajedno s nama, zamislite ljepotu čitanja dobre knjige na vrhu Kubusa, uz šalicu tople čokolade i pokoji fini domaći keks.

U svakom projektu, mi, arhitekti i dizajneri, pronađemo nešto što nam je jako drago, bitno, posebno. U ovom stanu bismo mogli pričati o jako puno dragih i bitnih nam elemenata. Kamin, dekorativne zidne tehnike, ukrasne visilice, stropne grede, kubus, kuhinjski otok, galerija. No, najdraža nam je ipak odvažnost i povjerenje koje su nam dali vlasnici ovog toplog, modernog doma. Jer bez toga ovakav ne bi bio. Vašim domovima  pak želimo da budu baš onakvi kakvi su vam potrebni – funkcionalni, kvalitetni, topli zimi, ugodni ljeti, svima lijepi, a vama najljepši.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4uha

Tlocrtna podjela stana

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA