godina: 2018.
tip projekta: glavno izvedbeni projekt
lokacija: Dalmacija, Hrvatska

Poznati glazbeni hit  iz naslova današnje kolumne namijenjen je nekoj drugoj vili, no ovaj tjedan naša vrijedna arhitektonsko – vilenjačka tvornica želi opjevati jednu veoma posebnu morsku vilu. Selimo se u južnije, toplije krajeve okupane žarkim zrakama sunca i ispunjene mirisom lavande i ružmarina. U krajeve  gdje se zora budi uz cvrkut prica i šum mora.  Neki od nas i vas su već na plaži, dok drugi još uvijek užurbano rade i iščekuju svojih 5 minuta pod ljetnim suncem. Današnje predstavljanje četvrtkom dočekala je dalmatinska morska vila za odmor koja je doživjela ozbiljan „face lifting“. Mnogobrojna zagrebačka obitelj obratila nam se sa željom da njihovu nekretninu kraj mora pretvorimo u opuštajući ljetni dom.

Kada je namjena prostora uživanje i stvaranje nezaboravnih ljetnih obiteljskih uspomena, osmišljanje, projektiranje i dizajniranje je i samo baš  takvo. Prava uživancija. Inspiracija nam je  zaista dolazila u valovima  te je iz tog razloga svaki kutak interijera okupan morem. Kuća od ukupno 120 metara kvadratnih te čak četiri terase koje zajedno broje dodatnih 46 kvadrata se prostire na dva kata. Dva kata koji stoje na čvrstim temeljima dalmatiske kamene konobe. Obiluje s čak četiri spavaće sobe, tri kupaonice, ugodnom kuhinjom s blagovaonicom te dnevnim boravkom. Iako se nalazi samo nekoliko desetaka metara od mora, raslinje i susjedne kuće na prizemnoj razini ne pružaju direktan i nesmetan pogled prema moru, zbog čega smo postojeći raspored funkcija i prostorija kompletno izmijenili. Točnije, okrenuli ga naglavačke. „Tko bi gori, sad je doli“ i obrnuto.

Spavaće sobe su smještene na prizemnu etažu, kako bi se prvi kat  mogao maksimalno iskoristiti za dnevne rutine. Uživanje u doručku na jutarnjem suncu, čašu vina uz spektakularan zalazak istoga te obiteljsko okupljanje i uživanje u pogledu sa prozračnih terasa. S druge strane, ljeto na moru podrazumijeva i pune kufere. Njih će se odsada puno lakše smjestiti u spavaće sobe, bez penjanja na prvi kat. Već spomenuta morska tema zapljusnula je ugodnom plavom bojom svaku prostoriju. U spavaćim odajama je obogaćena snažnim i naglašenim  tonovima te starinskim namještajem. Drugim riječima, svaka soba je priča za sebe.

U prvoj se morsko plavetnilo poigrava sa narančastim tonovima što interpretiraju zrake jutarnjeg sunca koje  se rađa. Slijedi je soba što blista u jarko žutim tonovima podnevnog sunčevog sjaja. Baš poput sunca na kraju dana, posljednja soba je okupana snažnim crvenim tonovima neba u suton. Gornjom etažom se tema vile na plaži i plaže u vili nastavlja. Ugodna plava boja zidova, svježina bijelog namještaja, toplina drva, seljački pod , ribe, brodovi, školjke,  pleteni detalji i užad  vizualno interpretiraju motiv života na moru dok začinsko, mirisno i ukrasno bilje upotpunjuje doživljaj ove vile za sva osjetila. Jedna od glavnih tema gornjeg kata je stvaranje fleksibilnog dnevnog prostora, gdje je klasična kompozicija kauča, fotelja i televizora obogaćena sa dvije terase.

Širom otvorene sklopive staklene stijene usmjeravaju dnevnu zonu prema moru. Granice između vanjskog i unutrašnjeg prostora nestaju, a terase postaju sastavni dio  interijera. Time je čitava etaža znatno prozračnija, ispunjena suncem, šumom valova i cvrkutom ptica. Srž i ljepota našeg posla jest pronaći način da svaki prostor poboljšamo, uljepšamo, prilagodimo namjeni, funkcijama i što je najbitnije, onima što će te prostore koristiti. Upravo smo na ovom projektu, razmišljajući o ljetu, suncu i moru, čitavu morsku vilu okupali takvom atmosferom, što nam je zaista bilo pravo zadovoljstvo. Gušt, da budemo precizniji. Do sljedećeg arhitektonskog zadovoljstva, šaljemo vam trostruke pozdrave s tri različite lokacije. Neki od nas s plaža, ručnika, apartmana i morskih vila. Drugi s terena, gradilišta i sastanaka, a  treći, što trenutno čuvaju naše arhitektonske odaje, šalju onaj dobri stari pozdrav s Ribnjaka.

Tlocrtna podjela kuće

Share this post

Povezane objave

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA

23 SRPNJA, 2021

COLORISSIMO

3 OžUJKA, 2021

SVJEŽE I TOPLO