godina: 2018.
tip projekta: projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

 

U neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir, jedne od omiljenih zagrebačkih oazi prirode, društva i mira, ugodno se smjestila obiteljska kuća na tri etaže. Povišeno prizemlje predviđeno je kao dnevna zona kuće, prvi kat kao roditeljska i gostinjska zona, dok je potkrovlje namjenjeno djeci. Naš virtualni oblilazak prvog dijela kuće započinjemo, naravno, na ulazu. Tu se pločice imitacije betona protežu podnim površinama od samog ulaska u stan do dnevnih prostorija.

Na jednom kraju hodnika nalazi se WC. On je dekoriran istim materijalima u kombinaciji s bijelim keramičkim pločicama zakrivljenog geometrijskog uzorka koji čini  prostor svježim i zaigranim. Na drugom kraju nalazi se ulazak u vešeraj sa spremištem. Tu smo kombinirali svjetlo sivi iveral i hrast za cjeline za odlaganje s prljavo bijelim, reljefnim zidnim pločicama.

Iskoračite sa nama iz hodnika na parket  dnevnog boravka, što se provlači i na prostor  blagovaonice, koje su povezane u jednu funkcionalnu, otvorenu cjelinu. Njima se pridružila i pomno dizajnirana kuhinja L-oblika,  sa šankom u sredini. Primjer dobro iskorištenog prostora za odlaganje gdje se gornji kuhinjski elementi protežu do samog spuštenog stropa.

Prostor blagovaonice zauzima veliki stol s 8 drvenih stolica presvučenih sivim tekstilom, a na zidu stoji posebno dizajnirana polica ortogonalne forme. U dnevnom boravku svi se ovi elementi geometrije i materijala blago i suptilno stapaju. Zid nasuprot kauča gotovo je potpuno iskorišten i vizualno se nadovezuje na kuhinju.

Duge šipke željezne ograde stepenica, što vertikalno naglašavaju ulazni prostor kuće, vode nas na kat. Kat je kompletno posvećen i osmišljen za potrebe mladog  bračnog  para. Iz samog hodnika imaju pristup na terasu koja gleda na zapad, prema parku Maksimiru.

Po ulasku u roditeljsku sobu nailazimo na tapecirani krem krevet sa visokim uzglavljem. Nježna krem boja dobro odgovara boji hrasta koji se proteže po radnim plohama namještaja i policama. Temu drva možemo naći i u dijelovima rasvjetnih tijela i okviru slike iznad kreveta. Strop je spušten na rubovima te je tu provučena dodatna led rasvjeta koja u sobi stvara gotovo hotelski ugođaj. Walk-in ormar nastavlja ovu tradiciju i iskorištava prostor do maksimuma s pomoću ormara otvorenog tipa.

Soba ima direktan pogled sa kreveta na vlastiti balkon tj. loggiu koja gleda na sjever. Ali čekajte, to nije sve. Ima i vlastitu kupaonicu. Na podu kupaonice nailazimo na šesterokutne sive keramičke pločice. Na zidovima imamo igru između nježnih prljavobijelih pločica i pločica sa zanimljivim geometrijskim uzorkom koje se ponavljaju na uleknućima u zidu.

Osim zanimljivih detalja, ono što u radnoj sobi odmah primijećujemo jest da je osmišljena za rad u dvoje. Stol L-oblika s radnom plohom u teksturi hrasta ima mogućnost proširenja. Dodatna bijela radna ploha može se spustiti i dignuti po potrebi. Slike i tapete na zidovima sa svojim crno-bijelim dizajnom komplimentiraju pojedinačne interese para i inspiriraju ih.

S ovom zaigranom mišlju privodimo kraju današnji obilazak ovog maksimirskog doma. Šaljemo vam zaigrane, radne i kretivne pozdrave,
Vaši arhitekti – tim 4uHa!

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA