godina: 2018.
tip projekta: projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

 

U neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir, jedne od omiljenih zagrebačkih oazi prirode, društva i mira, ugodno se smjestila obiteljska kuća na tri etaže. Povišeno prizemlje predviđeno je kao dnevna zona kuće, prvi kat kao roditeljska i gostinjska zona, dok je potkrovlje namjenjeno djeci. Naš virtualni oblilazak prvog dijela kuće započinjemo, naravno, na ulazu. Tu se pločice imitacije betona protežu podnim površinama od samog ulaska u stan do dnevnih prostorija.

Na jednom kraju hodnika nalazi se WC. On je dekoriran istim materijalima u kombinaciji s bijelim keramičkim pločicama zakrivljenog geometrijskog uzorka koji čini  prostor svježim i zaigranim. Na drugom kraju nalazi se ulazak u vešeraj sa spremištem. Tu smo kombinirali svjetlo sivi iveral i hrast za cjeline za odlaganje s prljavo bijelim, reljefnim zidnim pločicama.

Iskoračite sa nama iz hodnika na parket  dnevnog boravka, što se provlači i na prostor  blagovaonice, koje su povezane u jednu funkcionalnu, otvorenu cjelinu. Njima se pridružila i pomno dizajnirana kuhinja L-oblika,  sa šankom u sredini. Primjer dobro iskorištenog prostora za odlaganje gdje se gornji kuhinjski elementi protežu do samog spuštenog stropa.

Prostor blagovaonice zauzima veliki stol s 8 drvenih stolica presvučenih sivim tekstilom, a na zidu stoji posebno dizajnirana polica ortogonalne forme. U dnevnom boravku svi se ovi elementi geometrije i materijala blago i suptilno stapaju. Zid nasuprot kauča gotovo je potpuno iskorišten i vizualno se nadovezuje na kuhinju.

Duge šipke željezne ograde stepenica, što vertikalno naglašavaju ulazni prostor kuće, vode nas na kat. Kat je kompletno posvećen i osmišljen za potrebe mladog  bračnog  para. Iz samog hodnika imaju pristup na terasu koja gleda na zapad, prema parku Maksimiru.

Po ulasku u roditeljsku sobu nailazimo na tapecirani krem krevet sa visokim uzglavljem. Nježna krem boja dobro odgovara boji hrasta koji se proteže po radnim plohama namještaja i policama. Temu drva možemo naći i u dijelovima rasvjetnih tijela i okviru slike iznad kreveta. Strop je spušten na rubovima te je tu provučena dodatna led rasvjeta koja u sobi stvara gotovo hotelski ugođaj. Walk-in ormar nastavlja ovu tradiciju i iskorištava prostor do maksimuma s pomoću ormara otvorenog tipa.

Soba ima direktan pogled sa kreveta na vlastiti balkon tj. loggiu koja gleda na sjever. Ali čekajte, to nije sve. Ima i vlastitu kupaonicu. Na podu kupaonice nailazimo na šesterokutne sive keramičke pločice. Na zidovima imamo igru između nježnih prljavobijelih pločica i pločica sa zanimljivim geometrijskim uzorkom koje se ponavljaju na uleknućima u zidu.

Osim zanimljivih detalja, ono što u radnoj sobi odmah primijećujemo jest da je osmišljena za rad u dvoje. Stol L-oblika s radnom plohom u teksturi hrasta ima mogućnost proširenja. Dodatna bijela radna ploha može se spustiti i dignuti po potrebi. Slike i tapete na zidovima sa svojim crno-bijelim dizajnom komplimentiraju pojedinačne interese para i inspiriraju ih.

S ovom zaigranom mišlju privodimo kraju današnji obilazak ovog maksimirskog doma. Šaljemo vam zaigrane, radne i kretivne pozdrave,
Vaši arhitekti – tim 4uHa!

Share this post

Povezane objave