godina: 2011.
tip projekta: realizacija 
lokacija: Trilj, Hrvatska
projektanti: Vjeran Tecilazić d.i.a., Mislav Bašić d.i.a.
dizajn interijera: Elza Vukičević mag. dizajna

Bračni par srednjih godina, povratnici iz Amerike, je odlučio preurediti staru kamenu kuću u svoj novi dom. Starina je imala neadekvatnu zidanu dogradnju na katu i lošu statičku stabilnost te ju je bilo potrebno u potpunosti rekonstruirati. Naručitelji su željeli stvoriti luksuzni dom sa bazenom u kojem mogu uživati u mirnim, intimnim trenucima. Također htjeli su i hedonistički uživati sa prijateljima uz čašu domaćeg vina, u konobi ili uz bazen. Angažirali su tim arhitekata 4uHa – Vjerana Tecilazića i Mislava Bašića, te dizajnericu Elzu Vukičević. I tako se slika iz njihove mašte pretvorila u nešto stvarno, konkretno. Ta suradnja je rezultirala potpunim uspjehom!

Idejnim rješenjem, uz puno konzultacija između investiora, arhitekata i statičara definirano je jednostavno, čisto rješenje. Ulaz u kuću i u konobu su pozicionirani sa dvorišne strane objekta. Iz predsoblja se ulazi u kuhinju s otokom i blagovaonicu, a veliki dnevni boravak se nalazi u nastavku tih prostora. Između dnevnog boravka i prostora za blagovanje bilo je potrebno otvoriti kameni zid širine gotovo pola metra. Također, u zoni između dva prostora, ugrađen je dvostrani kamin. Na gornjoj etaži se nalazi intimni, spavaći dio kuće, koji se sastoji od tri spavaće sobe i tri kupaonice. Uz veliku spavaću sobu, vlasnici su poželjeli kupaonicu sa hidromasažnom kadom i tuš kabinom te su im se želje i ostvarile.

Kod rekontrukcije, s obzirom da kat nije bio izgrađen iz kamena, dogradnja je tehnički bila prilično zahtjevna.  Armirano betonska ploča nad kamenim zidom se u pravilu ne izvodi iz razloga što prilikom potresa, horizontalna sila, kolokvijalno rečeno „izbija ploču“ koja u tom trenutku može zbog svoje mase „izletiti“ iz zida na koji je položena ploča. Iz tog razloga se u pravilu, kod kamenih kuća izvodi bijeli strop ili strop iz drvenih greda, koji zbog svoje lakše mase i specifičnih ležajeva imaju bolja protupotresna svojstva.

Dio kamenih zidova u interijeru nije naknadano obrađivan, kako bi se očuvali tradicijski elementi i u interijeru kuće. Na taj način se vanjska kamena fasada „uvukla“ u interijer objekta te s vidljivom drvenom krovnom konstrukcijom čine cjelinu tipičnu za tradicionalnu gradnju sa područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa.

Prilikom uređenja dvorišta se posebno pazilo na hortikulturalno uređenje i odabir biljaka od kojih prevladavaju autohtone biljke dalmatinskog podneblja, poput lavande i ružmarina. U dvorištu se, pak, nalazi prekrasan bazen do kojeg se prilazi stazom opločenom kamenim pločama velikog formata. Uz sjenicu kraj bazena se nalazi i kućica spremna za okupljanja starih prijatelja uz roštilj i bevandu. I tako je, na kraju krajeva, stara ruševina postala kamena ljepotica i zaživila novim životom. Novim životom, koji danas živi punim plućima!

Tlocrti

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

PRI GORJU PRIZEMNICA

18 OžUJKA, 2022

BRICK BY BRICK

18 OžUJKA, 2022

KUĆA NA “VE”

18 OžUJKA, 2022

NA RABUZINOVIM BREGIMA