godina: 2011.
tip projekta: realizacija 
lokacija: Trilj, Hrvatska
projektanti: Vjeran Tecilazić d.i.a., Mislav Bašić d.i.a.
dizajn interijera: Elza Vukičević mag. dizajna

Bračni par srednjih godina, povratnici iz Amerike, je odlučio preurediti staru kamenu kuću u svoj novi dom. Starina je imala neadekvatnu zidanu dogradnju na katu i lošu statičku stabilnost te ju je bilo potrebno u potpunosti rekonstruirati. Naručitelji su željeli stvoriti luksuzni dom sa bazenom u kojem mogu uživati u mirnim, intimnim trenucima. Također htjeli su i hedonistički uživati sa prijateljima uz čašu domaćeg vina, u konobi ili uz bazen. Angažirali su tim arhitekata 4uHa – Vjerana Tecilazića i Mislava Bašića, te dizajnericu Elzu Vukičević. I tako se slika iz njihove mašte pretvorila u nešto stvarno, konkretno. Ta suradnja je rezultirala potpunim uspjehom!

Idejnim rješenjem, uz puno konzultacija između investiora, arhitekata i statičara definirano je jednostavno, čisto rješenje. Ulaz u kuću i u konobu su pozicionirani sa dvorišne strane objekta. Iz predsoblja se ulazi u kuhinju s otokom i blagovaonicu, a veliki dnevni boravak se nalazi u nastavku tih prostora. Između dnevnog boravka i prostora za blagovanje bilo je potrebno otvoriti kameni zid širine gotovo pola metra. Također, u zoni između dva prostora, ugrađen je dvostrani kamin. Na gornjoj etaži se nalazi intimni, spavaći dio kuće, koji se sastoji od tri spavaće sobe i tri kupaonice. Uz veliku spavaću sobu, vlasnici su poželjeli kupaonicu sa hidromasažnom kadom i tuš kabinom te su im se želje i ostvarile.

Kod rekontrukcije, s obzirom da kat nije bio izgrađen iz kamena, dogradnja je tehnički bila prilično zahtjevna.  Armirano betonska ploča nad kamenim zidom se u pravilu ne izvodi iz razloga što prilikom potresa, horizontalna sila, kolokvijalno rečeno „izbija ploču“ koja u tom trenutku može zbog svoje mase „izletiti“ iz zida na koji je položena ploča. Iz tog razloga se u pravilu, kod kamenih kuća izvodi bijeli strop ili strop iz drvenih greda, koji zbog svoje lakše mase i specifičnih ležajeva imaju bolja protupotresna svojstva.

Dio kamenih zidova u interijeru nije naknadano obrađivan, kako bi se očuvali tradicijski elementi i u interijeru kuće. Na taj način se vanjska kamena fasada „uvukla“ u interijer objekta te s vidljivom drvenom krovnom konstrukcijom čine cjelinu tipičnu za tradicionalnu gradnju sa područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa.

Prilikom uređenja dvorišta se posebno pazilo na hortikulturalno uređenje i odabir biljaka od kojih prevladavaju autohtone biljke dalmatinskog podneblja, poput lavande i ružmarina. U dvorištu se, pak, nalazi prekrasan bazen do kojeg se prilazi stazom opločenom kamenim pločama velikog formata. Uz sjenicu kraj bazena se nalazi i kućica spremna za okupljanja starih prijatelja uz roštilj i bevandu. I tako je, na kraju krajeva, stara ruševina postala kamena ljepotica i zaživila novim životom. Novim životom, koji danas živi punim plućima!

Tlocrti

Share this post

Povezane objave