godina: 2017.
tip projekta: glavno izvedbeni projekt
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Nakon što je pala prva odluka, ona o uređenju vašeg doma, sljedeća velika  jest ona o tome kome će pripasti čast urediti vaše kvadrate.  Nije jednostavno udijeliti povjerenje i otkriti svoju intimu nepoznatim ljudima , no uvijek se sve svodi na isto  – kada pronađete najdražeg frizera, mehaničara ili u ovom slučaju arhitekta, zadržati ćete ga još dugo vremena. I uvijek rado preporučiti. No, danas nećemo pričati o preporukama već o samom poslu arhitekta. Provesti vas kroz sve faze izrade projekta i pokušati vam približiti svaku od njih kroz konkretan primjer.

Stan za kojeg smo izradili projektnu dokumentaciju adaptacije, počevši s izlaskom na teren i izmjerom postojećeg stanja te, nakon nekoliko mjeseci rada, dogovora i izmjena, priveli ono što su nekada bile želje i ideje do same realizacije. Zagrebački jednosoban stan od 42 kvadrata trebalo je pretvoriti u dvosobno moderno, jednostavno i funkcionalno gnijezdo za tročlanu obitelj.  Iza toga stoji puno vremena, crtanja, kombinacija i faza razrade koje ćemo upravo tako i predstaviti. Ukratko – sve vaše stambene želje. One realne i one malo manje. 

Sve ono što biste htjeli postići uređenjem vašeg doma. Na vama je da ih izrazite, na nama da ih ostvarimo. Neće se svaki puta želje i mogućnosti podudariti, ali pravi je izazov i cilj što više njih „sakupiti“. Osim veoma popularne „sobe viška“, glavne smjernice ovog  projektnog zadatka  bili su spremišni prostor. Točnije jako puno spremišnog prostora, kvalitetna  rasvjeta, jednostavan, ali efektan dizajn. Uz dobru, staru i nezaobilaznu funkcionalnost te što manje čišćenja, teško dostupnih kutaka i prašine. Kako bi klijentima pokazali sav potencijal njihove nekretnine, izradili smo više idejnih varijanti.

Drugim riječima, poigrali smo se puzzle slagalicom na arhitektonski način. Zidovi, podovi i namještaj su puzzle komadi kojima treba pronaći savršeno novo mjesto u stanu. Svaka idejna varijanta ima svoje dobre loše strane, pluseve, minuseve i kompromise. I što je najbitnje, svaka verzija sa sobom nosi drugačiji trošak adaptacije. Često je sama odabrana varijanta svojevrsna slagalica sastavljena od više različitih predloženih varijanti. Ponekad gađamo u sridu od prve. U drugim slučajevima moramo poraditi na preciznosti, no najvažnije jest kad tad  pogoditi. Stvoriti najbolju moguću varijantu. Kombinaciju želja, mogućnosti, izvedivosti i cijene.

Na temelju novonastalog tlocrta krećemo u novu, puno detaljniju i konkretniju projektnu fazu. Uključuje projekt rušenja i građenja, shema postavljanja i izvedbe svih novih podnih, zidnih i stropnih završnih obloga, shemu instalacija i stolarskih radova. Ukratko, sve što se u ovom i bilo kojem drugom domu/stanu/gradilištu mijenja, gradi, uklanja ili obnavlja je prevedeno u nacrte kako bi majstori mogli izvesti radove upravo onako kako je to zamišljeno.

Tanka je linija između glavnog i izvedbenog projekta. Radi se baš o linijama razlike. Ono što je u glavnom projektu detaljno iscrtano, u izvedbenom je projektu još detaljnije određeno.  Ovo je pravi projektni „šalabahter“ za svaku skupinu izvođača. Kada se radi o adaptaciji stana, kao što je to ovdje slučaj, izvedbeni projekt je čvrsto vezan uz  detaljan dizajn interijera. Dvije naizgled odvojene faze zapravo su jedna velika detaljna dizajnerska priča koja se sastoji od međusobno zavisnih IZVEDBENIH SHEMA i 3D VIZUALIZACIJA.

Pošto je velik dio našeg projektnog zadatka u ovom stanu bio namještaj po mjeri, u izvedbenoj fazi izrade nacrtne dokumentacije su izrađene upravo stolarske sheme. Konkretno govoreći,  određeni su  svih materijali i obloge, dimenzije,  načina izrade  i  korištenja svakog pojedinačnog elementa. Njih slijede sheme postavljanja keramike, rasvjete i instalacija.

 

Produžena ruka izvedbenog projekta su arhitektonski 3D modeli. Trodimenzionalna pomoć pri projektiranju koja se razvija usporedno sa nacrtnom dokumentacijom. One su neka vrsta arhitektonsog pogleda u budućnost vašeg stana i veoma efektan šećer na kraju svakog projekta.  Prikazuju se  odabrani materijali i komadi namještaja, što vama kao klijentima pruža svojevrstan  „preview“ u finalno stanje, majstore vizualno navodi prilikom izvođenja radova, a i nama, arhitektima, smanjuje mogućnost pogreške. Našim klijentima iz današnje adaptacijske priče izradili nekoliko varijanti 3D vizualizacija, kako bi se lakše mogli odlučiti za finalan izgled stana, a posebnu pažnju smo posvetili dizajnu kuhinje.

Nakon 3D  slatke faze, slijedi onako konkretna, svima nama malo manje slatka, financijska faza. Troškovnik ili popis troškova. U ovoj fazi svaki prijašnji odabir dobiva i sebi pripisanu cijenu. Kuhinja od MDF ploča ili oplemenjene iverice, klasa keramičkih pločica, tip završnih premaza, odabir aparata, izvedba instalacija – sve to utječe na finalan zbroj novčića od kojih ćete se morati odvojiti da bi ostvarili one 3D vizualizacije. Često se susrećemo sa upitima o procjeni troškova adaptacije.  Nažalost, procjene su većinom pucanje u prazno pa ih zbog toga i ne volimo pretpostavljati, a konkretan odgovor na prvo pitanje koje nam klijenti postave – koliko će me to koštati? – dobijemo tek sada, u posljednjoj, troškovničkoj fazi projektiranja.

Nakon što se nacrti dio projekta finalizira, započinje građevinska avantura. Sakupljanje ponuda građevinskih tvrtki, odabit izvođača, nadzor i koordinacija radova te finalno opremanje stana. Posljednja faza, nama čak i draža od samog 3D modeliranja je ona kojoj svi težimo – zadovoljstvo na kub – naše, majstora izvođača te ponajviše vaše kao klijenta. Posljednja faza današnjeg članka je također obojana u zadovoljne boje, a mi sretni nakon još jednog odrađenog projekta adaptacije, vam šaljemo veliki pozdrav na kub“.
Do sljedećeg čitanja,
vaš tim 4UHA

 

 

Detaljno 3D modeliranje

 

Share this post

Povezane objave

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA

23 SRPNJA, 2021

COLORISSIMO

3 OžUJKA, 2021

SVJEŽE I TOPLO