godina: 2019.
tip projekta: projekt interijera
lokacija: Zagreb, Hrvatska

 

 

„Cjelovit prostor za jelo i druženje. Nesmetana komunikacija između različitih zona. Kamin koji se vidi sa svih strana, iz dnevne sobe, blagovaonice i kuhinje. Mogućnost povremenog odvajanja kuhinje od ostatka prostora radi izolacije mirisa i pogleda. Puno aparata i tehnike. Potreban veliki kauč, fotelja blagovaonski stol i biblioteka. Jednostavne linije, moderan dizajn, toplina.“ Ovako zvuče projektni zadaci na papiru. Kada ih prevedemo u sve tri dimenzije, onda je jedan od rezultata upravo interijer koji vam danas donosimo.

Radi se o zagrebačkom stanu u kojem su nam investitor povjerili dizajniranje 50 kvadrata dnevnog prostora, ne bi li ga maksimalno prilagodili njihovim željama i potrebama. Na prvi pogled posebnost ovog dnevnog prostora je u odabiru nježnih, pastelnih tonova, jednostavnost, čiste linije namještaja po mjeri i rasvjete kao i sam odabir elegantnih gotovih komada namještaja

Na drugi ili treći pogled, najposebniji dijelovi ovog doma su oni fleksibilni. Mogućnost transformacije prostora, zone, komada namještaja ili funkcije je često sastavni dio projektnih zadataka. Prvi takav dinamičan trenutak nalazi se u sklopu dnevnog boravka.

 

Obiteljska knjižnica je svoje mjesto našla uz leđa komotne kutne garniture, a njene dvije najveće fronte kližu po cijelom elementu čime se, u par poteza, potpuno mijenja izgled polica za knjige, ali i kompletan dojam tog dijela dnevnog prostora. U svakom trenutku je barem dio polica zatvoren, a time i zaštićen od pogleda i prašine.

Drugi poseban trenutak – kuhinjska klizna stijena – je sve češća želja vlasnika stanova koji se upuštaju u uređenje vlastitog doma.

Prozračan otvoreni prostor u kojem je tanka linija između kuhanja, blagovanja, druženja uz film ili društvene igre, je još uvijek izrazito popularan način uređenja dnevne zone.

Godinama su se uklanjali pregradni zidovi ne bi li se dobio popularni “open space”. Neko vrijeme je upravo on sve zatvorene, izolirane kuhinje gotovo u potpunosti izbacio iz igre, no veliki dio ljubitelja kuhanja još uvijek voli mirise i kreativni gurmanski nered kontrolirati unutar 4 kuhinjska zida.

U ovom slučaju unutar 3 kuhinjska zida i jedne staklene klizne stijene. Pregrada je morala biti staklena, kako bi se vizualno prostor zadržao otvorenim te klizna radi lakšeg korištenja prostora. U jednom trenutku se možete družiti na šanku, u drugom je sav kreativni nered i miris zadržan u gastronomskom središtu stana.

Mogli bi još pisati o kliznom namještaju, gastronomiji, kao i o svakom elementu koji je odabran za ovaj interijer pošto iza svakog od njih stoji neka priča, želja, odluka ili kompromis, ali radije ćemo vas pustiti da uživate u jesenskim tonovima kako ovog interijera, tako i stvarnog eksterijera.

 

Share this post

Povezane objave