godina: 2017.
tip projekta: glavno izvedbeni projekt
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Za ovaj projekt adaptacije stana u zagrebačkog centra okupili smo sve „kreativne vijuge” i dobro naćulili sva naša 24 uha. Poslušali smo želje naše klijentice te predložili čak 10 različitih varijanti koje stan od 45 kvadrata može pružiti mladoj djevojci. Kod promišljanja mogućnosti samog prostora naprije smo razmotrili manje građevinske zahvate koji podrazumijevaju i manju investiciju. Dalje se redom, sa svakom novom varijantom zahvati i investicija postupeno povećavaju, kako bi klijenti mogli dobiti uvid u omjer uloženog i  dobivenog. Odabrani tlocrt, kako to često biva, jest spoj i kroj  različitih elemenata iz nekoliko naših prijedloga.

Srušili smo dva postojeća zida, izmijenili pozicije svih instalacija i zamijenili sve podne i zidne obloge. Na mjestu nekadašnje kuhinje svoje mjesto je pronašla komotna spavaća soba sa velikim spremišnim ormarima. Rušenjem pregradnog zida između nekadašnje kupaonice i dnevnog boravka stvorena je velika, otvorena dnevna zona s terasom. Definiranjem  finalnog tlocrta i svih radova koji k tome vode, mogli smo se baciti na najljepši dio projektiranja – adaptacijski slatki  desert.  Uslijedio je dizajnerski slijed detaljnog projekta interijera gdje smo također ponudili više mogućnosti, uvijek se držeći glavne teme prostora – jednostavno, moderno, fukncionalno. Uz bjelinu zidova i toplinu drvenog poda, svoje mjesto na našem dizajnerskom meniju pronašla je i nježna zeleno-siva boja. Ona se proteže kroz čitav interijer. Zatim elegancija crnih detalja te, kao specijalan prilog, razigranost geometrijskih uzoraka.

Sav fiksni namještaj smo dizajnirali za izradu po mjeri. Ostali elementi su birani po principu „manje je više“ kako bi stvorili prozračan, lepršav i ugodan interijer. Gdje je to bilo moguće, namještaj smo izdignuli od tla, čime se, omogućilo  jednostavnije i efikasnije održavanje stana. Već na samom ulazu u stan dočekivali su nas neravni pregradni zidovi koji su dobili svoje novo ruho. Čitav ulazni prostor smo obukli u bijele¸ pločaste maske od iverala. Povremeno  te ploče postaju fronte ormara dok drugdje samo prikrivaju nepotrebnu razigranost zidova.  Čitavim prostorom vizualno dominiraju dvije zelenskaste niše. Kompletna kuhinja sa šankom, ormarići i police dnevnog boravka, elementi kupaonice te krevet, police i dva garderobna ormara spavaće sobe su također projektirani po mjerama ovog stana. Njihovu bjelinu je raskošno obogatila obloga od hrasta, dok se punoća prostora postigla raskošnom obradom sivih zidova u svim prostorijama.

Od prvog kontakta  sa projekantima i izvođačima radova pa do postavljanja posljednjeg ukrasnog komada namještaja put je zaista kompleksan, prožet  promišljanjem, suradnjom i kompromisima. Nije rečeno da će vam se meni koji adaptacija stana nudi u potpunosti svidjeti. Odluke, radovi, preinake,  čišćenje i financisjki teret nisu nikome pretjerano dragi. No, onaj posljednji slijed adaptacijskog menija, ona posljednja, završna faza, koja podrazumijeva novo, blistavo   izdanje doma po vašoj mjeri  jest pravi šećer na kraju svake takve priče. Ukusan i zadovoljavajući desert zbog kojeg  svakako vrijedi pretrpjeti one malo manje ukusne faze. Okruženi šarolikim adaptacijskim fazama, slijedovima i rokovima  te u slatkom iščekivanje sljedećeg produženog vikenda, šaljemo vam  ukusan pozdrav iz arhitektonske kuhinje,
Vaš Tim 4UHA

Tlocrtna podjela stana

Detaljno 3D modeliranje

 

Share this post

Povezane objave