DAŠAK MEDITERANA ZA TROČLANU OBITELJ

 

Danas putujemo na sam jug Hrvatske, točnije u Konavle…

Na prekrasnoj lokaciji u blizini mora smjestit će se montažna kuća, koju je tročlana obitelj odlučila maksimalno prilagoditi svojim željama i potrebama. Stoga su angažirali 4uHa, koji te želje sa velikim entuzijazmom pretaču u interijer.

Ovoga puta fokus je na dnevnim prostorima, točnije ulaznom hodniku, dnevnom boravku te kuhinji s izbom.

 

 

 

Glavna smjernica za arhitekte bila je skandinavski stil s mediteranskim ‘štihom’. Na prvu se možda doima nespojivo, ali za 4uHa daleko od neizvedivog. Naprotiv, kada minimalizmu pridodate mediteranske detalje, kvaliteta životnog prostora je zagarantirana na svim nivoima.

Započeti ćemo s dnevnim boravkom, koji savršeno objedinjuje sve navedeno. Prostor je podijeljen na dvije zone. Sjedeću zonu čini prostrana modularna sofa, koja se po potrebi u svakom trenutku može reorganizirati. Sofa je orijentirana prema ‘lebdećoj’ komodi s TV-om, a u nastavku pažnju privlači  vertikala s nišom, koja nudi niz opcija za smještaj srcu dragih predmeta. Vaza s maslinom i obluci neizostavan su motiv u nastojanju da se prostorom proširi mediteranski duh.

Zona za čitanje svojom fleksibilnošću dobiva 2 namjene. Kada se želimo opustiti, sve što moramo učiniti je smjestiti se na ugodan tabure i s polica dohvatiti dobru knjigu koja će nas povesti u nezaboravnu avanturu.

S druge strane, u trenutku kada nas u stvarnost vrati zvuk primljenog maila, s velikom lakoćom možemo spustiti ploču fiksiranu na zid i pretvoriti je u radni stol, a ovaj kutak u pravu malu radnu oazu.

 

 

 

 

Prelazimo u kuhinju, u kojoj primjećujemo dva upečatljiva elementa.

Jedan je otočna napa skrivena u drvenoj kutiji, zbog čega preuzima funkciju skulpture u prostoru. Drugi element koji se ističe u jednakoj mjeri je horizontalni prozor. Omeđuje ga zidna staklena obloga koja svojim uzorkom i bojom nosi motiv mora. Prozor i obloga su efektno uokvireni spremišnim elementima, koji ujedno kuhinjski prostor čine maksimalno iskorištenim. Barske stolice i visilice od konopa upotpunjuju cjelokupnu atmosferu. Poveznicu kuhinje i dnevnog boravka čini raskošan blagovaonski stol savršen za ugodna druženja s prijateljima.

 

 

 

 

Priča se nastavlja preko stepenica u povišenu i nešto suptilniju zonu hodnika i ulaza. Ulaznim prostorom dominiraju dvije kompozicije: jednu čini klupica za sjedenje koja vizualno ‘sječe’ zidni panel namijenjen vješanju. Nasuprot je smješten ugradbeni ormar sa svojim zaigranim vertikalnim i horizontalnim frontama.

Sigurni smo da svatko tko zakorači u ovaj interijer momentalno zamisli miris mora i zvuk maslinovih grančica na povjetarcu. Za nas i više nego dovoljno.

 

 

 

Share this post

Povezane objave

2 VELJAčE, 2024

ZADARSKA IDILA

16 LISTOPADA, 2023

KAPI LUKSUZA

30 KOLOVOZA, 2023

ZADAR – MODERNA...