DAŠAK MEDITERANA ZA TROČLANU OBITELJ

 

Danas putujemo na sam jug Hrvatske, točnije u Konavle…

Na prekrasnoj lokaciji u blizini mora smjestit će se montažna kuća, koju je tročlana obitelj odlučila maksimalno prilagoditi svojim željama i potrebama. Stoga su angažirali 4uHa, koji te želje sa velikim entuzijazmom pretaču u interijer.

Ovoga puta fokus je na dnevnim prostorima, točnije ulaznom hodniku, dnevnom boravku te kuhinji s izbom.

 

 

 

Glavna smjernica za arhitekte bila je skandinavski stil s mediteranskim ‘štihom’. Na prvu se možda doima nespojivo, ali za 4uHa daleko od neizvedivog. Naprotiv, kada minimalizmu pridodate mediteranske detalje, kvaliteta životnog prostora je zagarantirana na svim nivoima.

Započeti ćemo s dnevnim boravkom, koji savršeno objedinjuje sve navedeno. Prostor je podijeljen na dvije zone. Sjedeću zonu čini prostrana modularna sofa, koja se po potrebi u svakom trenutku može reorganizirati. Sofa je orijentirana prema ‘lebdećoj’ komodi s TV-om, a u nastavku pažnju privlači  vertikala s nišom, koja nudi niz opcija za smještaj srcu dragih predmeta. Vaza s maslinom i obluci neizostavan su motiv u nastojanju da se prostorom proširi mediteranski duh.

Zona za čitanje svojom fleksibilnošću dobiva 2 namjene. Kada se želimo opustiti, sve što moramo učiniti je smjestiti se na ugodan tabure i s polica dohvatiti dobru knjigu koja će nas povesti u nezaboravnu avanturu.

S druge strane, u trenutku kada nas u stvarnost vrati zvuk primljenog maila, s velikom lakoćom možemo spustiti ploču fiksiranu na zid i pretvoriti je u radni stol, a ovaj kutak u pravu malu radnu oazu.

 

 

 

 

Prelazimo u kuhinju, u kojoj primjećujemo dva upečatljiva elementa.

Jedan je otočna napa skrivena u drvenoj kutiji, zbog čega preuzima funkciju skulpture u prostoru. Drugi element koji se ističe u jednakoj mjeri je horizontalni prozor. Omeđuje ga zidna staklena obloga koja svojim uzorkom i bojom nosi motiv mora. Prozor i obloga su efektno uokvireni spremišnim elementima, koji ujedno kuhinjski prostor čine maksimalno iskorištenim. Barske stolice i visilice od konopa upotpunjuju cjelokupnu atmosferu. Poveznicu kuhinje i dnevnog boravka čini raskošan blagovaonski stol savršen za ugodna druženja s prijateljima.

 

 

 

 

Priča se nastavlja preko stepenica u povišenu i nešto suptilniju zonu hodnika i ulaza. Ulaznim prostorom dominiraju dvije kompozicije: jednu čini klupica za sjedenje koja vizualno ‘sječe’ zidni panel namijenjen vješanju. Nasuprot je smješten ugradbeni ormar sa svojim zaigranim vertikalnim i horizontalnim frontama.

Sigurni smo da svatko tko zakorači u ovaj interijer momentalno zamisli miris mora i zvuk maslinovih grančica na povjetarcu. Za nas i više nego dovoljno.

 

 

 

Share this post

Povezane objave

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA

23 SRPNJA, 2021

OUT OF SPACE

23 SRPNJA, 2021

MJESTO ZA DVOJE

23 SRPNJA, 2021

CARSTVO PASEA