godina: 2018.
tip projekta: projekt interijera
lokacija: Kaštela, Hrvatska

Iako kiše jesenje sve češće pune naše klimatske kalendare, samo malo južnije  ljeto još uvijek sjaji svojim završnim sjajem. Sa zelenih obronaka Učke, koji su nam pravili društvo u našim kolumnama posljednja dva tjedna,  spuštamo se u Dalmaciju. Točnije u jedan od 7 divnih Kaštela, gdje pripreme sljedeću ljetnu sezonu počinju. Novih 250 kvadrata obiteljske kuće za odmor sljedeće će ljeto obogatiti turističku ponudu dalmatinske obale, a ovog tjedna našu kolumnu. Kao što prije pisanja članaka o projektima bacimo pogled il’ dva kroz prozor našeg ureda ne bi li pronašli inspiraciju u zelenilu Ribnjaka i veličanstvenoj Zagrebačkoj katedrali, prilikom projektiranja, dizajniranja, kreiranja novih životnih prostora, veliki dio inspiracije dolazi upravo sa mjesta događaja.

Dalmatinski krš, obrane i neobrane masline i zemljani tonovi srž su ovog projekta. Reinterpretacija rustrike, što je pronalazimo u naglašenoj teksturi godova hrasta i „kamenitoj“ površini zidnih i podnih obloga, se u ovom interijeru spojila sa jednostavnim linijama modernog dizajna. Spoj čistih linija i klasičnih materijala pozdravlja nas već na samom ulazu, gdje započinjemo naš „tour de kuća“. Stepenice nas, svojom zavodljivom igrom oblika, kompozicije i materijala, pozivaju da se zaputimo istraživati gornje, spavaće odaje, no mi ćemo se, bar zasad, oduprijeti tom porivu i radoznalo se zaputiti prema dnevnoj zoni, kojoj je posvećeno čitavo prizemlje.

Dnevni boravak je, zahvaljujući staklenoj stijeni, vidljiv već sa ulaza, dok je kuhinja pronašla sigurno mjesto u vlastitoj niši. Iako sakrivena od direktnih pogleda, nije ništa manje impozantna, zahvaljujući kombinaciji crne boje i drva. Slična, nešto blaža verzija boja i materijala se proteže i kroz blagovaonicu. Uvijek najugodniji i naudobniji kutak svake kuće, stana, doma – onaj dnevnog boravka   morali smo maksimalno prostorno iskoristiti, pa je glavna sjedeća garnitura okrenula leđa kuhinjskoi-blagovaonskoj zoni, čime smo dobili posebno mjesto za poseban trosjed, upečatljive zemljane boje.

Iako bi se najradije raskomotili u ovom suncem okupanom i zelenjem okruženom dnevnom prostoru, znamo da nestrpljivo čekate otkriti kamo vode naše stepenice sa početka priče, a i mi se veselimo pokazati kako smo dizajn sa prizemlja „preseliti“ na noćni kat kuće. Pa, krenimo na kat, gdje nas čekaju tri spavaće sobe. Svaka od njih ima vlastitu garderobu, smještenu u ulaznom hodniku spavaće sobe dok se s druge strane „prolazne“ garderobe krije kupaonica. Na taj način su se spavaći kvadrati maksimalno iskoristili. Iako materijalima, oblicima i temom nalikuju jedna drugoj, svaka spavaća odaja, a i pripradajuća joj kupaonica,  ima nešto posebno- drugačiju asimetričnu igru oblika, kombinaciju materijala i dekora.  Na koncu konca i drugačiji pogled.

Osim prirodnog svjetla, kojime kuća obiluje, rasvjeta je jedan od bitnijih dijelova projekta, zbog čega je pomno odabirana. Kombinirali smo LED trake kao ambijentalnu, visilice za dekorativnu te stropne i zidne ugradne reflektore kao primarnu rasvjetu. Pišući o rasvjeti, upalile su nam se neke druge, kreativne lampice. Kada se takve lampice upale, ne treba čekati i riskirati  izgubiti onu kreativnu nit. Zato se mi odmah bacamo na razradu nekih drugih projekata na kojima trenutno radimo. S njima ćemo se kroz koji tjedan družiti u našoj kolumni, a vas puštamo da još jednom prevrtite sve slike. Možda odaberete baš neku od ovih soba za svoje sljedeće ljetno godišnje opuštanje u jednom od 7 Kaštela.

Do sljedećeg čitanja u 4 oka šaljemo vam puno svjetlih, kreativnih lampica…ovaj…pozdrava.
Vaš tim 4uHa

Share this post

Povezane objave

12 SIJEčNJA, 2023

MY NAME IS BRIGHT. MARY...

12 SIJEčNJA, 2023

GREEN, GREEN GRASS OF HOME

18 OžUJKA, 2022

STAN HEJ!

18 OžUJKA, 2022

DARWINOVA TEORIJA