godina: 2017.
tip projekta: glavno izvedbeni projekt
lokacija: Zagreb, Hrvatska

Radno okruženje direktno utječe na produktivnost, rezultate i raspoloženje. Sjediti cijeli dan na klimavoj i tvrdoj stolici, u loše osvjetljenom prostoru ili stisnuti u maloj sobici sa sramežljivom dozom kisika su odlični primjeri lošeg radnog prostora. Svakim se danom sve više i u svakom pogledu na tom, radnom području napreduje. Sve veći broj tvrtki posvećuje pažnju vlastitom imidžu i sukladno tome svojim radnicima. Važnost originalnog vizualnog identiteta prepoznali su i mladi programeri sa zagrebačkom adresom. Poželjeli su unijeti malo promjena, vedrine, zelenila i prepoznatljivosti u svoja radna četiri zida. Ukupno 200 uredskih kvadrata uključuje poveći otvoreni prostor za 14 programera, dva zasebna ureda, konferencijsku salu, dnevni boravak, kuhinju sa malom blagovaonicom, WC i ono što je nama bilo izuzetno bitno, prazne bijele zidove koji samo čekaju da im netko posveti malo pažnje.

Projektom smo prostorni razmještaj prilagodili radnoj organizaciji. Programiranje se odvija u dva zasebna tima koje je potrebno vizualno odvojiti. S druge strane, kako bi se nadasve jednostavne i jasne matematičke formule i kilometarski kodovi mogli negdje i zapisati, spojili smo nužno s korisnim te timove međusobno odijelili kliznim pločama za pisanje. Ostvarena je kružna prostorna cirkulacija između različitih zona. Drugim riječima, izbjegli smo svakodnevno savladavanje labirinata, slalom vožnje i izbjegavanje namještaja na putu do kolege. Kod organizacije radnih zona ključnu ulogu su odigrale postojeće pozicije stropnih rasvjetnih tijela i  podnih utičnica te orijentacija monitora u odnosu na neželjeni odbljesak Sunca. Relativno novom  namještaju smo pristupili veoma ekološki. Sve radne stolove i adekvatne radne stolice smo zadržali, dok su visoki bijeli ormari iskorišteni kao prostorne pregrade. Ujedno su njihova leđa pretvorena u prijeko potrebne ploče za pisanje.

Ulazni prostor, što služi kao dnevni boravak te sala za sastanke, je prava mala teatralna kompozicija. Prvo što će svaki klijent vidjeti kada uđe u prostor. I baš zato treba biti lud i nezaboravan. Tema plave i žute  boje dominira zidnom instalacijom.  Na njoj je iscrtan QR kod  tvrtke iz kojeg izlaze police  i pikselizirani namještaj.  Prostor je fleksibilan, namijenjen sastancima, odmoru, kratkom spavancu (svakome po potrebi) te čak i igranju igrica. U pauzama, naravno. Za razliku od šarenila i dinamike dnevnog boravka, radna zona je znatno smirenija, no vedrinu i pozitivnost smo svakako htjeli zadržati. Ovdje se dinamika postepeno spušta sa stropa. Bolje rečeno raste sa stropa. Iznad stolova su postavljene žute metalne mreže sa biljkama penjačicama i vlastitim sustavom navodnjavanja. Između samih programerskih pozicija smo uspjeli ugurati još jednu, manju  zonu za druženje, odmor i igru.

Uz piksele, plave i žute detalje, prozorsku klupicu s pogledom na grad, glavna tema ovog prostora je lažna zidna arkada. Na nosivi stup je postavljena zidna tapeta što prikazuje arkadnu mašinu, a na poziciju njenog lažnog ekrana se montirao pravi monitor, sve kako bi se mogla zaigrati runda, dvije, tri. Kuhinju s malom, fleksibilnom blagovaonicom smo požutili i pikselizirali,  dok je konferencijska sala postala prava konfederacijska svemirska priča. Crna zidna tapeta s prikladnim natpisom je obogaćena efektnim zvjezdanim nebom, odnosno kombinacijom lampica i rupa u knaufu. Moramo priznati da smo kroz dizajniranje  i programiranje ovog ureda, i sami poželjeli u njemu raditi. Ipak,  arhitektura je   naša prva i prava ljubav, materijali i  konstrukcije naši kodovi, a EAT, WORK, WORK, WORK, EAT  naša filozofija. Zato se već danas bacamo na programiranje novog projekta, a Vama šaljemo jedan srdačno kodiran pozdrav,
Vaš tim 4UHA

Share this post

Povezane objave

TRAVANJ 30, 2019

5 VILA KRAJ SPLITA

TRAVANJ 29, 2019

MODERNA VILA NAD KVARNEROM

 

TRAVANJ 24, 2019

KUĆA R – TRILJ

TRAVANJ 24, 2019

HOTEL NA ISTOKU