godina: 2018.
tip projekta: idejni, glavni, izvedbeni projekt
lokacija: Zagreb, Rudeš, Hrvatska

Projekt RUDEŠ je u današnjoj poplavi stanova na tržištu zamišljen kao komadić svemira za mlade obitelji. Zašto? Kako? Odgovori su niže:

LOKACIJA
Lokacija zgrada je smještena u Ratarskoj ulici, u blizini škole, vrtića, Doma zdravlja, javnog prijevoza, šoping centara, jarunskog jezera, a opet u mirnoj i pitomoj ulici. Ove zgrade su prve planirane za gradnju u novom kvartu obuhvaćenim urbanističkim planom uređenja Rudeš, do kojeg bi u budućnosti trebao voziti tramvaj.

MALE ZGRADE
Umjesto mastodonta od stotinjak stanova, investitor se odlučio izgraditi dvije manje zgrade, svaku s 11 stanova.  Stanovi su namijenjeni mladim obiteljima, s ili bez djece. Prosječne kvadrature od 80-ak kvadrata, s velikim balkonima orijentiranima na jug.

MODULARNI STANOVI
Stanovi imaju dozu modularnosti. Unutar 80 m2, stan može imati dvije ili tri spavaće sobe. Varijanta sa dvije spavaće sobe ima veću dnevnu zonu, namijenjenu za uživanje. Stan sa tri spavaće sobe ima manju dnevnu zonu. Tu se manje uživa u dnevnom prostoru, a više u spavaćim sobama.

DIZAJNIRANI STANOVI
Stanovi su koncipirani tako da imaju jedan instalacijski blok. Na taj način se omogućila modularnost, ali i kvalitetno projektiranje i dizajn svih stanova. Stanovi imaju trostranu orijentaciju, svaka prostorija osim toaleta ima prozor, a dnevna zona je orijentirana na jug. Kvalitetno su odvojene zone: spavaća zona, orijentirana na sjever i istok/zapad te dnevna zona na jugu.

JUŽNA ORIJENTACIJA
Nastavljamo prošlu natuknicu. Južna orijentacija dođe dnevnoj zoni, nešto kao senf u hot dogu ili šlag na jagodama. Vrh vrhova. Kroz veliku staklenu stijenu zimi grije južno sunce, a već od ranog proljeća ćete moći blagovati i hedonistički uživati na velikim balkonima. Dio dnevnog boravka se u tom trenutku seli na balkone. Balkoni su projektirani tako da imate pogled na sve strane svijeta i na djecu u parku.

PARK
Između dvije zgrade je predviđen park, tako da svoju djecu možete prekoriti s trećeg kata, zašto sjedi na hladnom betonu ili da je dosta čokolade, jer je večera pri kraju.  Ili neka ne struže ključem po susjedovom autu, jer susjed nema kasko osiguranje. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

PARKING
Parking je kompletno riješen na prizemnoj etaži. Nema spuštanja niti parkiranja u garaži niti oguljenih blatobrana. Iako vjerojatno imate kasko, za razliku od susjeda.

DIZAJN
Dizajn zgrada je suvremen, održiv i svevremen. Niti projektanti niti investitori (na čemu im zahvaljujemo) nisu podlegli modernoj praksi izvlačenja maksimalnog broja kvadrata i zajedno smo utrošili izuzetno puno truda na dizajn zgrade i stanova. TRAKA (eng. BAND) je zaštitni znak ovog projekta, a s obzirom da se proteže preko zidova i krova zgrade, traka će biti vidljiva i iz aviona. Možda i iz svemira uz dobru dioptriju.

Za više informacija posjetite službenu stranicu RUdeš HOusing – novo RUHO Rudeša!

Tlocrtna podjela

Detaljno 3D modeliranje

Share this post

Povezane objave