godina: 2017. realizirano 2020.
tip projekta: glavno izvedbeni projekt, projekt interijera – Rekonstrukcija i proširivanje postojećeg restorana 
lokacija: Plitvice, Hrvatska

autor fotografija: Mario Jurina

 

UGOSTITELJSKI DRAGULJ PLITVIČKIH JEZERA

Jedan od naših najljepših i najpoznatijih prirodnih dragulja dobio je novu interijersko – gastronomsku poslasticu by 4UHA.

Na putu prema raju sedrenih barijera i netaknute prirode Plitvičkih jezera zaustavit ćemo se u Rakovici ne bi li Vam predstavili jednu od naših najnovijih realizacija – projekt rekonstrukcije restorana Degenija.

Projektni zadatak je bio slojevit. Drugim riječima, morali smo složiti kvalitetan, prepoznatljiv i moderan jelovnik dostojan ove jedinstvene lokacije.

Za predjelo smo predložili reorganizaciju kuhinje te modernizaciju tehničkih prostora, povećanje i redizajn šanka, osiguravanje dostatnog prostora za zaposlenike te prilagođavanje i preuređenje sanitarnih čvorova.

Glavno projektantsko (d)jelo bilo je proširenje, natkrivanje i prilagođavanje terase ugostiteljskim i klimatskim potrebama – povećanju ugostiteljskog kapaciteta tijekom cijele godine. Upravo to je omogućila ugradnja kliznih i harmo staklenih stijena – brzo i jednostavno prilagođavanje trenutnim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima.

Šećer na kraju je svakako bio kompletan redizajn postojećeg interijera restorana.

Osjećaj mira, ugode i uživancije koju doživi svaki  posjetitelj magičnog krajolika Plitvica smo svakako htjeli prenijeti i interpretirati na naš način u interijeru ove enogastronomske oaze. Od izuzetne važnosti je bilo osmisliti upečatljiv, moderan interijer s karakterom koji je ujedno smirujuć i fokusiran na jedinstvene krajolike.

Kombinacijom tradicionalnih i modernih materijala, pomno odabranom rasvjetom, velikim staklenim stijenama i korištenjem zelenih vertikalnih vrtova u interijeru dodatno smo naglasili odnos s očaravajućim prirodnim okruženjem.

Drugim riječima, koristili smo staklene stijene i vertikalne vrtove kao platna. Interijerska platna na kojima je priroda  postala glavnim akterom živih slika.

Tradiciju smo prenijeli i na fasadno novo ruho restorana, koristeći kamen i drvenu oblogu te sve dodatno začinili jednostavnim linijama, modernim odgovorom na postojeći dvostrešni krov te limenim fasadnim elementima.

Iako smo trenutno daleko, u srcu Zagreba, sa zadovoljstvom i nostalgijom se prisjećamo mirisa slasnih jela, čaše dobrog vina, rashlađene pive i toplog čaja uz prozor nove terase, zamišljamo okolni krajolik prekriven bijelim zimskim pokrivačem te se nadamo se da ćete u novom ruhu restorana Degenije uživati barem onoliko koliko smo to mi na projektu njegova preuređenja.

 

 

 

Share this post

Povezane objave