godina: 2021.
tip projekta:  idejni i glavni projekt obiteljske kuće
lokacija: Zagreb, Hrvatska

 

 

DCIM100MEDIADJI_0057.JPG

Riječ „distanca“ je zaista prožvakana u zadnje vrijeme, ali što ako je riječ o zgradama, a ne ljudima?

Vrlo draga četveročlana obitelj (#investitorizapoželjeti) odlučila je izgraditi sebi dom na samoj međi između grada Samobora i Samoborskog gorja. Idiličan početak priče imao je i otegotnu okolnost jer čak i najkvalitetniji urbanistički planovi kao što je samoborski teško se bore s posljedicama legalizacije stoga je nekad zaista nužno posegnuti za strogim, gotovo brutalnim, arhitektonskim izričajima kako bi investitorima osigurali obiteljsku intimu i ogroman iskoristili potencijal lokacije.

Projektni zadatak je u kombinaciji s vrlo zahtjevnim terenom (pad veći od 20%) i arhitektonskim sugestijama rezultirao kućom koja se vizualno sastoji od dva volumena – „bedem“ prema kompleksnoj urbanističkoj situaciji i zatvorenim vizurama na sjeveru te uz njega perforirani kubus koji prati padinu i otvara se prema optimalnim vizurama za sadržaj „koji krije“. Kažemo da fasada krije sadržaj iz razloga što se izvana ne da naslutiti kompleksnost unutrašnjosti i korištenje raumplan ideje da svaki prostor osim svojih tlocrtnih dimenzija zaslužuje i visinu koja je optimalna namjeni. Kroz uzdužni presjek se vidi sav raskoš kuće i podjela na dva krila – u prvom se nad nižom pristupnom zonom (ulaz i garaža) pozicionirao visoki prostor dječjih soba s galerijom dok se u drugom zbog nagiba terena kriju tri etaže: suterenski prostor s apartmanom za goste, radnim prostorom i terasom s bazenom; open space kuhinje, boravka i blagovaonice s velikom terasom; te roditeljska soba s kupaonicom i terasom na najvišoj etaži. Orijentacije prostorija su također optimizirane prema strukovnim preporukama i potrebama/navikama budućih korisnika.

Kontrastu volumena (puni/perforirani) i jakoj distinkciji proporcija prostorija pridružuje se i kombiniranje materijala – ugodna svijetla nijansa pročelja perforiranog volumena suprotstavlja se navedenom volumenu „bedema“ koji se oblaže opekom kako bi stvorio savršen prijelaz na prekrasan prirodni krajolik i glavne vizure uokvirio na način da se fokusiraju na prirodu i prekrasan pogled.

Ovako kosi teren je uvijek velik izazov, ali nudi jako puno načina korištenja. Odlučeno je da se formiraju tematske kaskade koje omogućavaju praktičnije i sigurnije korištenje terena, a oko njih je ostavljen ophod da s južne strane može proći tehničko vozilo za održavanje vrta dok je sa sjeverne strane između bedema i susjedne ograde ostavljeno fantastično sanjkalište za nove stanare i njihove prijatelj, a mi se nadamo da su u toj skupini i projektanti iz 4uHa.

Galerija

Tlocrti, presjeci i pročelja

Share this post

Povezane objave

23 SRPNJA, 2021

ZA-TON MODERNIJI

23 SRPNJA, 2021

SPOJ NA SLOJ

23 SRPNJA, 2021

HIŽA “K” U...