godina: 2018.
tip projekta: glavno izvedbeni projekt i projekt interijera
lokacija: Kvarner, Hrvatska

Kako se kolovoz približava kraju, tako nam se polako i ljeto vratilo u glavni grad. Mi se u mislima, a i projektima držimo noge čvrsto na moru. Nakon kratke stanke, ne bi li naš tim arhitekata i dizajnera prikupio što više vitamina Sea, a sa njime i novih ideja, vraćamo se našim druženjima četvrtkom, u 4 oka sa 4uHa. Danas upiremo sve oči i uši  na svježe, zelene, umirujuće obronke Učke, planine što se nadvila nad opatijskom rivijerom. Ukoliko Kvarner želite doživjeti u punom sjaju, ovo je mjesto koje morate posjetiti. ( o.a.-  autorica teksta je na tim istim obroncima izrasla, ali je kompletno objektivna i nepristrana). Mjesto pod učkarskim suncem našao je naš novi projekt. Moderna vila nad morem gdje smo za naše moderne investitore projektirali obiteljsku kuću na dvije etaže s podrumom.

Primarna namjera nam je bila maksimalno iskoristiti izazovnu građevinsku česticu te čitavim volumenom kuće obgrliti prelijepi pogled prema Kvarneru. Kuća izduženog oblika, lagano je izlomljena na prizemnoj etaži. Tako smo htjeli postići što više privatnosti za dnevnu zonu, njegujući pogled prema moru u svakom kutku i na svakom prozoru kuće. Kat se ukoso položio u odnosu na prizemlje te je sa dugom staklenom stijenom fokusirao svoj pogled prema otocima Krku i Cresu. Uz korištenje fasadnog kamenog suhozida u kombinaciji sa ledeno bijelim volumenima, jedan od primarnih i dominatnih elemenata fasade čine nizovi izduženih otvora što se prostiru punom visinom etaže te su dodatno naglašeni elegantnim metalnim okvirima antracit boje.

Gotovo 400 kvadrata ugostilo je sve funkcije i zone koje su potrebne za kvalitetan i nezaboravan odmor. Prostrani, ostakljeni ulaz, prozračan, otvoreni dnevni prostor, čak 5 spavaćih soba, te walk in ormarom. Zatim lounge zonu, igraonicu, teretanu, spa i wellness oazu, natkrivenu blagovaonsku i osunčanu, zelenu krovnu terasu te unutarnje i vanjske bazene. Naše razgledavanje interijera podijeliti ćemo u dvije etape, podzemno-prizemnu te etapu prvog kata s terasom, kojom ćemo se baviti sljedećeg četvrtka. Današnji „tour“ započinjemo u prvom krilu prizemlja, odnosno u dnevno –ulaznoj zoni, gdje se tekstura suhodiza našla na kuhinjskim i zidovima dnevnog boravka.

Uz nju tu su se našli drvo, kamen i beton, zaokruženi u jedinstvenu interijsku cjelinu tekstilom boje pjeska. Iz dnevnog se dijela direktno pristupa vanjskoj natkrivenoj terasi i vrtu s bazenom. S druge strane, viseće metalno stepenište dizajnirano da se maksimalno stopi s interijerom, istovremeno tvoreći zanimljivu arhitektonsku skulpturu u prostoru. Na ulaznom dijelu smo sa sličnom filozofijom pristupili projektiranju  metalno-staklenog okvira. U njega je uklopljen neizostavan element svakog profinjenog morskog interijera – stara amfora.

Drugo krilo karakterizira dugačak hodnik što 3 spavaće sobe povezuje sa dnevnom zonom. Ne bi li se omogućio prodoran pogled prema moru i na sjevernom dijelu parcele, prozori i vrata su linijski poderani. Drugim riječima, gledate li sa sjeverne vanjske terase, u hodnik, a pritom su vrata spavaćih soba otvorena, ugledati ćete more. Osim već spomenutih izduženih fasadnih otvora,  tu su i unutrašnja vrata. Ona su čitavom visinom zamišljena u drvnom dekoru, crna linijska rasvjeta, pločice imitacije betona te materijali poput drva i kamena.

Iako već samo prizemlje sadrži sve potrebno za dom iz snova, prvi kat je zaista neprocjenjivi bonus. Lagano se penjući elegantnim metalnim stubištem na gornju etaže, ulazimo u atmosferu apsolutne prozračnosti i svježine. Duga staklena stijena otvara pogled prema zelenju i moru te jednostavno poziva na uživanje u lounge kutku, sauni čija je posebnost u tome što je dobila vlastiti pogled na more, zatim unutarnjem bazenu ili na suncu i zvjezdama obasjanoj prostranoj vanjskoj terasi. Ali to nije sve – gornja etaža sakriva još dvije prostrane noćne odaje. Dječju sobu sa vlastitom kupaonicom i garderobom te master bedroom ili, rekli bismo glavnu spavaću sobu. Ona, uz neizostavnu kupaonicu i garderobu, ima „ono nešto“, neku dodatnu vrijednost, koju već na prvi pogled nije teško otkriti.

Projektirana je da, kao rubna prostorija gornje, izdužene etaže, dobije vlastitu terasu. Terasu s pogledom na jedan od najznačajnijih dijelova Kvarnera – Vela vrata –  morski prolaz između Istre i otoka Cresa. Drugim riječima, gleda prema značajnom morskom trenutku prema kojemu su oči obitelji pomoraca stoljećima uprte. Kroz njega brodovi ulaze u zaljev. Zato je svaka, s čežnjom očekivana mala plovna točka što se odjednom stvorila u tom morskom klancu značila povratak. Povratak najdražih s dugih morskih pustolovina. Kao što se plovidba morima na Kvarneru prenosi s koljena na koljena, mi smo dizajn eksterijera, prenijeli u interijer.

Dok se , uz kadrove osunčane ili pak pod vedrim noćnim nebom, zvjezdama obasjane terase, uz neki fini koktelčić u rukama i miris svježe ribe na gradelama u našim mislima, opraštamo od radnog tjedna, ali i ljeta, spremno dočekujemo nove projekte koji će ubrzo krasiti neke nove obronke, čuvati neke nove, značajne poglede i stvarati nezaboravne trenutke.

Vaš tim 4uHa

Share this post

Povezane objave