lokacija: Novi Marof

tip i godina projekta: stambena građevina 2021./2022.

GBP: 180 m2

katnost: prizemlje kat i potkrovlje

koncept:  „raumplan“

 

 

Koncept kuće proizlazi iz problematike zatečenog stanja a to je strmost terena u dva smjera. Lokacija predmetnog obuhvata nalazi se na brdovitom dijelu grada Novog Marofa sa pogledom na istočne obronke Ivanščice. Čestica je uska i okomita na smjer padine a pritom sadrži i jarak u odnosu na kotu prilaznog puta u zoni mogućeg građenja.

„Raumplan“ je metoda planiranja koja se temelji na diskretnim sobama i dinamičnom presjeku. Ova metoda stavlja veliki naglasak na skalu pojedinačnih soba i često zahtijeva korake u svaku sobu ili skupinu soba. Metoda pripada arhitektu Adolfu Loosu i zahtijeva visoku razinu strukturalne svijesti i sposobnosti modeliranja prostora.

Ta dinamičnost daje odgovor na problematiku. Prateći pad terena u poprečnom smjeru definira se prizemlje denivelirano u dvije razine, prva servisna gdje se nalazi sekundarni ulaz u kuću iz natkrivenog vanjskog prostora predviđenog za parkiranje i druga viša razina gdje se nalazi glavni pristup kući i zapravo ulazna etaža. Na toj razini nalaze se sekundarni prostori : ulaz, garderoba, wc, izba i radna soba. Iz tog dijela pristupa se za poluetažu više na „open space“ gdje se nalazi kuhinja, blagovaona i dnevni boravak s prekrasnim pogledom na već gore spomenuto gorje. Krakovi stubišta obavijaju servisne prostorije i dislocirani su jedan od drugog kako bi jasno naglasili privatno i javno s obzirom da se sljedećim krakom stubišta penje na privatni dio kuće gdje se nalaze dvije djećje sobe i zajednička kupaonica. Na samom „vrhu“ kuće za još jednu poluetažu više ,odnosno potkrovlju ,smještena je master soba koja dijeli poglede sa open space-om.

Uvođenje poluetaža kao glavni motiv ove kuće došli smo do rješenja koje dnevne prostore stavlja iznad razine pristupne ceste i nadvisuje potencijalni objekt na susjednoj čestici koji bi zaklanjao pogled.

Galerija

Tlocrti, presjeci i pročelja

Share this post

Povezane objave