TIP PROJEKTA: Izvedbeni projekt interijera

GODINA: 2019.

FAZA: U realizaciji

 

Za osmijeh od uha do 4uha- interijer dentalnog centra

 

Za osmijeh je ponekad potrebna jako dobra šala Vlatka Štampara, ali 9 od 10 stručnjaka tvrdi da može biti dovoljan i ovakav prostor. Osmijeha ima različitih, nekima fali par zuba, neki idu od uha do uha, neki kad vide 4uHa, a neki su savršeni. Takve savršene osmijehe „proizvode“ naši investitori – mladi zagrebački dentalni centar – pa je sasvim logično da se taj proces odvija u ugodnom i modernom prostoru.

 

Kompleksan projektni zadatak, dinamika stomatološke ordinacije i želja za optimizacijom kretnji klijenata i osoblja dovela je do nesvakidašnjeg prostora koji je pomirio sve navedeno u dinamičan, ugodan, moderan i signalizacijski jednostavan prostor.

Na samom ulazu je klijentu jasna kompletna procedura. Znamo da nam često pri ulasku u stomatološku ordinaciju nije svejedno i da imamo druge brige na pameti.

Ulazni prostor pregrađen staklenom stijenom od čekaonice usmjerava posjetitelja na prijavni pult, pritom omogućuje dijagonalni pogled kroz cijeli prostor na ulaz u ordinacije.

Prijavni pult formiran je kao otvor u zidu iza kojeg se nalaze prostorije za zaposlenike. Zid se vizualno postepeno širi kako bi iza sebe ugostio sve potrebne kvadrature prostorija (prijem-ured-čajna kuhinja-garderoba). U nastavku čekaonice kao proširenja osnovnog komunikacijskog pravca smješten je manji ostakljeni prostor za sastanke iza kojeg se nalaze sanitarije za posjetitelje.

Prostor završava s 2 ordinacije i prostorijom za sterilizaciju. Ordinacije primaju najviše prirodnog osvjetljenja te klijenti i osoblje imaju mogućnost izlaska na manju terasu kako bi rezultat suradnje sagledali na optimalnom dnevnom svjetlu.

Održavanje prostora je jedan od osnovnih zahtjeva za sve zdravstvene ustanove, pa tako i ovu. Materijali moraju biti vrlo lako čistivi i odisati sterilnošću, ali opet se u tom procesu mora izbjeći gubitak karaktera prostora i vizualnog identiteta predmetne privatne prakse.

Odabrana boja koja dominira prostorom je nijansa između plave i zelene – petrol, poznata po stvaranju opuštenog ugođaja potrebnog pri čekanju na svoj termin. Kontrastni prijelaz na svijetle plohe pomaže u signalizaciji i naglašava prostorni koncept. U ordinacijama je pak dodan i komplementarni ton pastelno narančaste da poprati dinamična zbivanja u prostoriji. Sanitarije su interijerski koncipirane izvan okvira uobičajenih za zdravstvenu namjenu i odišu rezidencijalnim duhom, kako bi se klijenti u njima osjećali ugodno. Drveni dekori provlače se kroz detalje uredskih prostora, sobe za sastanke i čajne kuhinje.

Po skorašnjem okončanju radova u prostoru se očekuje i site-specific umjetnička grafička intervencija na staklenim i dijelu zidnih ploha koja će dodatno obogatiti prostor. Investitori su odlučili ostati anonimni do velikog otvorenja prostora, kojem se svi veselimo.

Iako još nismo službeno isprobali novu ordinaciju i njene usluge, možemo reći da nam je finalan produkt ove suradnje već sada izmamio osmijeh na usta. Možda nesavršen, ali je od uha do 4uha.

AUTORI PROJEKTA

Mislav Bašić, mag.ing.arch.

Nenad Špoljarić, mag.ing.arch.

Ivan Zloušić, mag.ing.arch.

TEKST:

Ivan Zloušić, mag.ing.arch.

 

Share this post

Povezane objave

TRAVANJ 15, 2019

STAN NA VOLOVČICI

TRAVANJ 13, 2019

OD TAVANA DO STANA

 

TRAVANJ 11, 2019

STAN S TRI FUNKCIJE

TRAVANJ 8, 2019

PROZOR PREMA ZALAZU