godina: 2015.
tip projekta: natječaj
lokacija: Zadar, Hrvatska

Od fortifikacije do relaksacije – obrambeni zid u službi opuštanja i kulture, za studente, građane, turiste, druželjubive i zaljubljene. Grad Zadar organizirao je natječaj za uređenje perivoja bastiona Citadela, koji se nalazi u južnom dijelu zadarskog poluotoka. Tim arhitekata 4UHA odlučio se pozabaviti ovim zanimljivim i zahtjevnim zadatkom i sudjelovati na natječaju. Prostor bastiona Citadela je stara utvrda, kojoj je izgled mijenjan više puta kroz povijest.

Htjeli smo uvažiti snažni povijesni duh bastiona Citadela, a istovremeno i oblikovati perivoj na suvremen način. S to dvoje na umu iz povijesti „izvlačimo“ konturu zidova fortifikacijske arhitekture i koristimo kao inspiraciju. Tu temu opet malo „osuvremenjujemo“ i tako dobivamo „stil“ oblikovanja – klupe, ulazno stubište te tribine na nekadašnjoj platforme za topove.

Klupe u obliku lomljenih linija protežu se kroz prostor perivoja te ga dijele na dijelove. Posjetiteljima vjerovatno najprivlačniji dijelovi perivoja su polukružni vidikovac na južnom dijelu. On dobiva zanimljivu kružnu klupu na sredini te kamena sjedala prema moru, šetnicu uz rub perivoja koji gleda na zaljev Foša. Također je prati i drvored, a tu je i centralni prostor za pozornicu.

Pozornica je dizajnirana tako da se može lako sastaviti i rastaviti. Tim elementima se lako rukuje i skladišti, ali i zadovoljavaju sve potrebe glede veličine i oblika. Gledalište se predviđa na novim tribinama te na klupama uz prostor za pozornicu. Stubište na glavnom ulazu svojom lomljenim oblikom i bojom poziva posjetitelje u perivoj.

Posebno oblikovane klupe, osim što obilježavaju prostor parka svojom formom i teksturom kamena, u večernjim satima se obilježavaju ambijentalnom rasvjetom. To daje posebnu notu perivoju noću i stvara dojam „prošaranosti“ prostora svjetlosnim trakama. Sve ovo čini od bastiona Citadela atraktivno mjesto za okupljanje, opuštanje, zanimljiv događaj ili samo mjesto nalaženja s dragom osobom.

Detaljno 3D modeliranje

Share this post

Povezane objave

1 SRPNJA, 2020

4UHA – 1 STADION

21 LISTOPADA, 2018

STARO ZA NOVO

20 OžUJKA, 2017

STUDENTSKI DOM OSIJEK